SD-topp tycker inte rasistskandalen är relevant | Expo.se

SD-topp tycker inte rasistskandalen är relevant

Publicerad 2012-11-21 18:05

Thoralf Alfsson menar att rasistskandalen är så gammal att ska den uppmärksammas så ska även ett Bonnierlexikon från 1948 göra det. Foto Expo.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Thoralf Alfsson riktar kritik mot Expressen efter tidningens granskning av partiet. Han menar att skandalen är gammal och att om ett bråk för drygt två år sedan ska granskas så ska även Expressens ägare Bonnier granskas eftersom koncernen 1948 publicerade rasistiska beskrivningar av romer.

”Ska jag nu anklaga Bonnierkoncernen med Carl Johan Bonnier i spetsen för ren och skär rasism! Borde inte Expressen ställa sina ägare mot väggen och kräva avbön? Eller kan Thomas Mattsson verkligen jobba kvar på tidningen med ägare som framför sådana åsikter?! Är TV4:s nollrasism trovärdig med Bonnier som ägare?”, skriver Thoralf Alfsson på sin blogg.

Inlägget avslutas med:

”Eller är det inte så att vissa saker som hänt måste man någon gång lägga bakom sig, be om ursäkt för och sedan gå vidare”.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson avfärdar till Expo Idag Alfssons utspel.

– Den typen av utspel från en riksdagsledamot 2012 om vad som påstås ha publicerats 1948 finns det inte ens anledning att kommentera.

I sitt blogginlägg skriver även Thoralf Alfsson:

”När nu Expressen går ut och tar fram en film som är 2,5 år gammal undrar jag om det finns någon gräns för hur gammalt något kan vara? När det gäller nazisterna så jagas ju de fortfarande för sina ’krigsbrott’. Är det samma sak för företag som Bonniers?”.

I en uppdaterad version av blogginlägget har Alfssons tagit bort citattecknen från ordet krigsbrott, efter att det ifrågasatts i kommentarsfältet

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson reagerar på de paralleller som Thoralf Alfsson gör i sitt blogginlägg.

– Det är självklart att man ska jaga nazistiska krigsförbrytare. Jag tycker att det är relevant att granska både krigsförbrytare och hur riksdagsledamöter agerar rasistiskt och våldsamt på Stockholmsgator. Att koppla de sakerna till varandra tycker jag är historielöst. Det är proportionslöst, säger Mattsson.

– Jag har själv varit med att återpublicera Brita Håkanssons reportage om koncentrationslägret Buchenwald. Det publicerades första gången 1945. Jag har publicerat det ytterligare två gånger när det har funnits anledning att påminna om historien för att det funnits historierevisionister, fortsätter Mattsson.

Mattsson säger vidare att det inte hör till ovanligheten att främlingsfientliga personer och även vänsteraktivister försöker misskreditera Expressen genom att hänvisa till Bonnier.

– En återkommande kritik är att vi ägs av Bonnier. Det påstås att det påverkar vår journalistik. Främlingsfientliga debattörer, ofta anonyma, som skriver på undervegetationssajter kallar ofta mig och Expressen för landsförrädare och för kommunister.

Thoralf Alfsson blogginlägg har även publicerats av Sverigedemokraterna i Hörby.

Tidigare har Expo Idag uppmärksammat Robert Stenkvist, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms län, som uppmanat till bojkott av Bonniers annonsörer.

Thoralf Alfsson har inte har gått att nå för en kommentar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons