Året som gick 2012 | Expo.se

Året som gick 2012

Publicerad 2012-12-30 02:25

Året i bild.

Under 2012 har nya antimuslimska grupper organiserat sig. I flera europeiska länder har högerextremister tagit sig in i parlamenten och med det har hatbrott följt. Sverigedemokraterna har skakats av rasistskandaler och avhopp ute i kommunerna, trots det har inte partiets opinionssiffror dalat. 2012 har även präglats av rasistiskt motiverade mord.

För Sverigedemokraterna blev 2012 ett år fyllt av rasistiska skandaler. Under året har flera av partiets kommunpolitiker uttryckt sig rasistiskt eller våldsförhärligande. Många av dem som uppmärksammats har uteslutits, men inte alla, och många politiker har uteslutits från partiet av helt andra skäl. En kartläggning som Expo Idag gjorde i februari visade att interna konflikter har lett till avhopp eller uteslutningar i nio och partiets 20 distrikt. En sammanställning som Expo Idag gjorde i oktober visar att 267 sverigedemokratiska politiker lämnat sina förtroendeuppdrag sedan valet. Dessutom har partiet förlorat kontrollen över 81 av sina 612 mandat.

De många grova kommentarerna från sverigedemokratiska politiker som uppmärksammades i medier ledde till att Jimmie Åkesson skrev ett brev till sina politiker, där han hävdade att partiet infört en nolltolerans mot ”extremism, rasism och rättshaverister”. Inte lång tid efter hamnade Sverigedemokratiska riksdagsledamöter i hetluften. I november publicerade tidningen Expressen en film på sin hemsida som visade partiets dåvarande rättspolitiske-talesperson Kent Ekeroth, den dåvarande ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist och partikollegan Christian Westling inblandade i ett gatubråk. Filmen hade spelats in av Kent Ekeroth själv. I filmen visas sverigedemokraterna bete sig aggressivt och beväpna sig med järnrör. Erik Almqvist, säger även flera rasistiska uttalanden.

Järnrörsskandalen ledde till att Kent Ekeroth och Erik Almqvist förlorade sina uppdrag i partiet. Almqvist uppmanades även av partiledaren Jimmie Åkesson att lämna riksdagen. Något Erik Almqvist inte har gjort. Kent Ekeroth har inte uppmanats att lämna riksdagen.

Trots skandalen har inte Sverigedemokraternas opinionssiffror påverkats nämnvärt. Partiet har dock skakats internt. Ungdomsförbundets ledning skrev en debattartikel i Dagens Nyheter där Jimmie Åkessons ledarskap ifrågasattes. Ungdomsförbundet menar att Åkesson böjt sig för ett mediedrev och inte klarat av att stå emot trycket. Sverigedemokratisk Ungdoms ordförande, Gustav Kasselstrand, skrev att partiet ska stå i ”slutna led och inte i öppen splittring”. Debattartikeln ledde till att Gustav Kasselstrand sparkades från Sverigedemokraternas riksdagskansli. I Tidaholm hoppade en kommunpolitiker av eftersom han menade att Jimmie Åkesson inte straffat Almqvist och Ekeroth tillräckligt hårt.

I december tog nazisten Curt Linusson sig in i Lidköpings kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat. Linusson kommer att representera Svenskarnas Parti. Nazistpartiet har även plockat mandat från Sverigedemokraterna i Hedemora och Mönsterås.


Counterjihadrörelsen flyttar fram positionerna

I februari, en månad innan rättegången mot Anders Behring Breivik inleddes i Norge höll den nystartade antimuslimska föreningen Tryckfrihetssällskapet sitt första möte i Malmö, där talarna påstod att det råder en censur i Sverige. Muslimer beskrevs som ett hot mot Sveriges öppenhet och demokrati. Bland åhörarna satt Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamot i Lund, Ted Ekeroth. Tryckfrihetssällskapet har hållit flera möten i Malmö och på samtliga har Sverigedemokrater varit på plats. När Geert Wilders, partiledare för det antimuslimska och populistiska Frihetspartiet i Holland talade på Tryckfrihetssällskapets möte i oktober, var riksdagsledamoten Thoralf Alfsson där.

Tryckfrihetssällskapets grundare Ingrid Carlqvist har lanserat den rasistiska tidningen Dispatch International, en tidning som Sverigedemokraterna distribuerar till alla sina medlemmar.

I december åtalades en av dem som varit med att bilda Tryckfrihetssällskapet misstänkt för att oprovocerat ha misshandlat två muslimska kvinnor.

2012 har även antimuslimska manifestationer anordnats med representation från Sverige i både Stockholm och Århus i Danmark. I Stockholm talade flera tongivande antimuslimer, bland dem English Defence Leagues ledare Stephen-Lennon och Stop Islamization of Nations, SION, talesperson Pamela Geller. Manifestationerna drog inte speciellt mycket folk, men har visat på ett ökat samarbete mellan den svenska counterjihadmiljön och den internationella. Den 11 september i USA deltog Ingrid Carlqvist och konstnären Lars Vilks på ett seminarium, anordnat av SION.

I England har English Defence League, EDL, försökt bli politiskt och ledande personer anslöt sig till det politiska partiet British Freedom Party. Projektet har dock visat sig vara problematiskt. Stephen Lennon tvingades lämna partiet efter intern kritik i EDL. Organisationen har även minskat och lyckas inte längre samla lika mycket personer till sina demonstrationer som de gjort tidigare. Själv sitter Lennon häktad, misstänkt för bland annat urkundsförfalskning och för att ha misshandlat en imam.

Rättegången mot Anders Behring Breivik påminde världen om faran med hatideologier. Breivik dömdes för att 2011ha mördat 77 personer på Utöya och för sprängningen av regeringsbyggnaden i Oslo. Den avgörande frågan i rättegången var huruvida Breivik kunde betraktas som tillräknelig för sina handlingar. Oslo tingsrätt slog fast att Breivik varit medveten om sina handlingar och han dömdes i oktober till förvaring, vilket i praktiken innebär livstidsfängelse.

I Sverige dömdes seriemördaren Peter Mangs för två mord och fem mordförsök till livstids fängelse. Motiven bakom Mangs dåd är ännu inte klarlagda. Mangs var dock en konspirationsteoretiker som på internet gett utryck för en rasistisk och antisemitisk världsbild. På hatsajten Avpixlat drev han tesen att judar ligger bakom mångkulturen som ett verktyg för att splittra nationer. Idéerna är vanligt förekommande i högerextrem propaganda. I Peter Mangs dator fann polisen även listor på judar och dokument med rasideologiskt innehåll. Nästan samtliga av Mangs offer hade utländsk bakgrund.

Tyskt högerextremt parti kan förbjudas

I Tyskland har det under hela 2012 pågått en debatt om nazistiskt våld och om samhällets ansvar att förhindra det. Tysklands inrikesministrar och förbundsrådet har röstat för ett förslag om att förbjuda det högerextrema partiet NPD. Innan lagförslaget kan lämnas över till Högsta domstolen måste det dock godkännas av parlamentet.

Debatten om att förbjuda NPD sker i kölvattnet av upptäckten av den nazistiska terrororganisationen Underjordiska nationalsocialister, NSU, som har tagit på sig tio mord utförda mellan 2000 och 2007. Alla mord utom ett var på turkiska eller grekiska immigranter. Den enda kända levande medlemmen i NSU BeateZschäpe åtalades i början av november. Rättegången mot henne inleds nästa år. Under 2012 har även en utredning pågått om hur myndigheterna kunnat missa NSU de åren organisationen var aktiv. Utredningen har visat på brister och lett till flera säkerhetschefers avgång.

Flera rasistiska våldsdåd

I augusti skakades Wisconsin, USA av en attack mot ett sikhtempel. Nazisten Wade Michael Page sköt ihjäl sex sikher. Page var medlem i nazistorganisationen Hammerskins nation. I USA har det även varit flera rättegångar mot högerextrema miliser som planerat våldsdåd. En rapport från Southern Poverty Law Center visar att antalet hatgrupper i USA på senare år skjutit i höjden.

I Frankrike dödades tre judiska barn och en rabbin vid en judisk skola i Toulouse. Gärningsmannen Mohammed Merah uppgav själv att han tillhörde Al Qaida. Merah dödades i mars i samband med en eldstrid med polisen. I Frankrike har det skett en ökning av både antisemitiska och antimuslimska hatbrott. I Frankrike tog även det högerextrema partiet Front National två platser i parlamentet. Senast Front National representerats i det franska parlamentet var 1986.

Högerextremister tar sig in i parlamenten

Under 2012 har flera val hållits i Europa. I Grekland fick nazistpartiet Gyllene Gryning 6,9 procent av rösterna och tog 18 av 300 platser i parlamentet. Efter valframgångarna har ledande politiker i partiet varit inblandade i våldsdåd och det rapporterats om en ökning av hatbrott i landet.

I Ukraina valdes det högerextrema partiet Svoboda in i parlamentet med över 10 procent av rösterna. Partiledaren Oleh Tyahnybok är ökänd för flera antisemitiska utspel. Han har bland annat hävdat att ”en judisk maffia från Moskva styr Ukraina”. Chefsideologen Yurii Mykhal’chyshyn har översatt böcker av Mussolini och Joseph Goebbels. Han har även kallat Förintelsen för en ”guldålder i den europeiska civilisationen”.

För Geert Wilders och hans parti Frihetspartiet blev det holländska valet en katastrof. Partiet förlorade 43 procent av sina väljare. Frihetspartiet gick från att tidigare ha haft 24 mandat till 15 mandat.

2012 var också ett år då det anordnades manifestationer mot antisemitism i Malmö efter flera uppmärksammade antisemitiska dåd. Bland annat utsattes Malmös judiska församling för skadegörelse. I staden anordnades två kippavandringar.

Även i Ungern har det protesterats mot ökande antisemitism. I december hölls flera stora manifestationer mot antisemitism efter att parlamentsledamöter i det högerextrema partiet Jobbik krävt att judar ska kartläggas och att det ska upprättas listor över dem eftersom de, enligt Jobbik-företrädare, utgör en säkerhetsrisk. En annan utsatt grupp i Ungern är romerna. I en rapport från FRA, EU:s byrå för grundläggande rättigheter konstateras att 90 procent av romerna lever under den nationella fattigdomsgränsen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons