Delstater vill förbjuda NPD

Publicerad 2012-12-06 17:56

I Tyskland har den första omröstningen om att lägga ett lagförslag för att kriminaliseringen det högerextrema partiet NPD ägt rum. Inrikesministrar från landets 16 delstater kom enhälligt överens om att de är för att sådant lagförslag.

– NPD sätter grund för den våldsamma extremhögern och ger bränsle till främlingsfientligheten, sa Ralf Jaeger, inrikesminister i delstaten Nordrhein-Westfalen, enligt BBC News.

– Deras ideologi bortser från grundläggande mänskliga rättigheter och är antidemokratiska, fortsätter han.

Nästa torsdag kommer delstaternas premiärministrar att mötas för att rösta om också de står bakom ett förslag om att Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, förbjuds. Om de röstar för ett förbud, som de enligt tyska medier troligtvis kommer att göra, ska en tredje och avgörande omröstning ske i förbundsdagen den 14 december.

Om förbundsdagen röstar för att NPD ska förbjudas går förslaget till konstitutionsdomstolen som avgör om förbudet kan drivas igenom utan att det bryter mot grundlagen.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här