Interna strider inför öppen ridå | Expo.se

Interna strider inför öppen ridå

Publicerad 2012-12-23 20:55

Sverigedemokraterna går in i det nya året med partiets största kris genom tiderna i färskt minne. Järnrörsskandalen i november har skakat om partiet. Men trots det verkar Sverigedemokraterna ändå har klarat sig helskinnat genom drevet. Jimmie Åkesson parerade journalisternas kritiska frågor, väljarna flyr inte och kvar står ett parti som nu vet hur det känns när det blåser ordentligt, och som vet att det går att rida ut stormen. Men en sak gnager ändå. (Artikeln är tidigare publicerad i Tidskriften Expo 4/2012)

Samtidigt som Jimmie Åkesson hanterade medias frågor om riksdagsledamoten Erik Almqvist famösa utekväll, gick ungdomsförbundets ledning ut och kritiserade moderpartiet. Att tvinga Almqvist att lämna sina uppdrag i partiet var fel och fegt. Istället borde ledningen, och ytterst Jimmie Åkesson, ha försvarat Almqvist, menade ungdomsförbundets ordförande och William Hahne, vice ordförande i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Utspelet orsakade en intern storm som vi bara sett början av. Den direkta följden var att Kasellstrand sparkades från sin tjänst på riksdagskansliet. En tydlig markering från partiledningen mot ungdomsförbundets uppstudsighet. Men det betyder inte att striden är över. Det finns anledning för Jimmie Åkesson att oroa sig över de unga sverigedemokraternas maktambitioner.

Ungdomsförbundets ledning vill se en partiledning med mer självförtroende och kaxighet. Chansen att de lyckas utmana Åkesson på allvar är minimal. Men de kommer att försöka. Under 2013 ska ungdomsförbundet ha kongress och moderpartiet sina landsdagar. Båda mötena kommer i hög grad präglas av en falangstrid mellan Åkessons krets och uppstickarna i ungdomsförbundet.

Interna konflikter finns i alla partier. Men ingenstans är man så rädd för dem som i Sverigedemokraterna. Partiets stora rädsla är inte att ännu en ledamot ska avslöjas med att vräka ur sig rasistiska haranger. Skräcken är att slitas i stycken av interna konflikter, som Ny demokrati under sin tid i riksdagen i början av 1990-talet.

2013 blir första året sedan Jimmie Åkesson kuppade bort förr partiledare Mikael Jansson 2005 som vi kan få se en falangstrid inför öppen ridå.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons