Invandringen väcker känslor

Publicerad 2012-12-23 21:09

Det mesta pekar på att 2013 kommer att bli ett år då Sverige tar emot fler flyktingar än på länge. Den huvudsakliga anledningen är att Syrien brinner. Redan under 2012 har antalet asylsökande ökat. Asylboenden har öppnats på en rad orter och Migrationsverket söker med ljus och lykta efter fler. Ibland ställer kommunerna själva upp med fastigheter men allt oftare är det privata aktörer som står bakom boendena. (Artikeln är tidigare publicerad i Tidskriften Expo 4/2012)

År 2013 beräknas också anhörig­invandringen öka. Det faktum att svenskar från Somalia äntligen ska få återse sina familjer kommer att leda till att många samhällen får nya invånare. I kommuner som Göteborg, Borlänge och Falköping förbereder sig de berörda familjerna på kära återseenden medan kommuner och Migrationsverket tillsammans med somaliska föreningar på de berörda orterna försöker lösa det praktiska. Invandringen av ensamkommande flyktingbarn fortsätter och runt om i landet startas nya hem för nyanlända samt för barn och ungdomar som beviljats uppehållstillstånd och nu ska slussas ut i samhället upp.

Den ökade asyl- och anhöriginvandringen väcker känslor. Frivilligorganisationer som Röda korset och Svenska kyrkan vittnar om att de bokstavligen blir nedringda av människor som vill arbeta som volontärer. I många samhällen startas det också upp mötesplatser på ideell basis där de nya och gamla ortsinvånarna kan mötas och lära känna varandra. Men invandringen har också en baksida. Intoleranta partier och grupper sprider misstro i lokalsamhällena, dyker upp på informationsmöten som kommunerna anordnar och använder flitigt internet för att sprida sin hatpropaganda. Det ställer givetvis krav på både myndigheter och antirasister runt om i landet. Attacker mot flyktingboenden har redan skett under det gångna året och ingenting tyder på att dessa hatattacker kommer att upphöra.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.