Isovaara utreds inte

Publicerad 2012-12-05 15:20

Lars Isovaara lämnade riksdagen förra veckan efter att han förolämpat en vakt i riksdagen. Foto Expo.

Åklagaren inleder ingen utredning mot sverigedemokraten Lars Isovaara som polisanmälts för att ha fällt rasistiska kommentarer till en vakt på riksdagen. Polis på plats upprättade självmant en anmälan.

Det var förra veckan som två poliser gjorde en polisanmälan mot Lars Isovaara för att han till en vakt gjort grymtande ljud och sagt att han inte ”vill ha med sådana som dig att göra”. Åklagaren Håkan Roswall lade på onsdagen ner ärendet med hänvisningen att det krävs särskilda skäl för att utreda förolämpning. Ett sådant skäl är om en förolämpning anspelar på etnisk tillhörighet.

– Men då ska det ske vid upprepade tillfällen, då går man in med allmänt åtal, säger Håkan Roswall till TT.

Lars Isovaara anmäldes även för falsk tillvitelse efter att han polisanmält att han blivit rånad på sin väska av personer med ”utländsk bakgrund”. Väskan hittades dock senare på den krog Isovaara befunnit sig på. Han anmäldes även för hets mot folkgrupp. Åklagaren utreder inte heller de brotten, rapporterar TT.

Om vakten som drabbats driver fallet som enskilt åtal kan fallet tas upp på nytt.

Jimmie Åkesson meddelade förra veckan att Lars Isovaara lämnar riksdagen.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.