Publicerad 2012-12-07 15:23
Carl Michael von Hausswolff, har polisanmälts av en person i Sverige efter att ha målat en tavla med aska från ett nazityskt förintelseläger i Polen. I landet har det inletts en förundersökning mot konstnären. Majdanekmuseet skriver i ett pressmeddelande att de är chockade och känner sig kränkta över konstverket.
Tavlan har ställs ut på ett galleri i Lund och är en del av en större utställning som heter ”Memory works”. På galleriets hemsida har Hausswolff skrivit om hur idén till konstverken kom till:
”När jag så betraktade bilderna så ”talade” dom till mig; figurer visade sig … som om askan innehåll energier eller minnen eller ”själar” från människor … människor torterade, plågade och mördade av andra människor i ett av 1900-talets mest hänsynslösa krig.”
Majdanekmuseet som askan tagits ifrån skriver i ett pressmeddelande att de är ”djupt chockade” och känner sig ”kränkta” efter dem hört om tavlan. De är säkra på att konstnären inte har fått askan på ett lagligt sätt och ”hoppas att svenska myndigheter kommer utreda om kvarlevorna från offren i Majdanek har stulits och skändats”. I Polen har även en förundersökning mot Carl Michael von Hausswolff inletts.
Majdanekmuseet drar i sitt pressmeddelande paralleller till en tidigare stöld av entréskylten till det nazistiska koncentrationslägret Auschwitz-birkenau. De skriver att om Hausswolff stulit askan, skulle det vara ”ännu en ofattbar handling av barbari”.
Salomon Schulman, som är författare, översättare och läkare och har flera släktingar som mördades i Förintelsen skriver i en debattartikel på Sydsvenskan.
”Aldrig kommer jag gå ner i källargalleriet för att beskåda denna skändning av judiska kroppar. Vem vet – en del av askan kanske härrör från någon av mina släktingar? Rent av min köttslige bror?”.
– Den är vedervärdig, säger Schulman till Expo Idag om utställningen.
En privatperson i Sverige har polisanmält Hausswolff för brott mot griftefrislagen. Ägaren till galleriet som tavlan ställs ut på, Martin Bryder, säger till Expo Idag att han förstår att folk kan bli upprörda, men ger inte någon annan kommentar utan hänvisar till konstnären. På galleriets hemsida skrev Hausswolff ”om man inte minns vad som skett i historien, så upprepas den”.
Expo har förgäves försökt nå Hausswolff.
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare
Annons
Studio Expo om de extrema idéerna bakom SD-stiftelsens dokument.
Följ Expo i sociala medier
Vikingatorpeder, ex-nazister och smutskastning – kan skandalerna i södra Sverige visa vägen för SD?
Ökad tillgänglighet och lägre trösklar. Studio Expo om det högerextrema terrorhotet.