Nazister satsar inför valet 2014 | Expo.se

Annons

Nazister satsar inför valet 2014

Publicerad 2012-12-23 21:18

Nazistiska Svenskarnas parti har en ambition att bli ett etablerat politiskt parti. Sedan 2008, då partiet tog bort partinamnet Nationalsocialistisk front, har det arbetet målmedvetet för tvätta bort nazistattributen. Målet är att ta tio kommunala mandat i valet 2014. Under nästa år kommer förberedelserna inför den prövningen att fortsätta. (Artikeln är tidigare publicerad i Tidskriften Expo 4/2012)

Svenskarnas partis utåtriktade verk­samhet minskade successivt efter namnbytet. Samtidigt tilltog den inåtriktade verksamheten. Partiledningen har med andra ord valt att se till att bygga det ”nya” partiet från grunden och utbilda sin medlemskader. Nu verkar det arbete vara klart. Trenden har brutits och återigen ökar partiet sin närvaro på gator och torg.

Parallellt med den utvecklingen har partiet lockat till sig allt fler centralpersoner inom miljön. Dessutom har avhoppade nationaldemokrater och sverigedemokrater med kommunala mandat gett partiet erfarenhet av det parlamentariska arbetet. Erfarenheter har även dragits från systerpartier i andra länder, som i dag sitter i olika typer av parlament. Bland annat har samarbetet med tyska NPD ökat.

Svenskarnas partis uppladdning inför valrörelsen drar igång redan nästa år. Som ett led i att bygga en än stabilare organisation försöker partiet starta en presstödsbeviljad nättidning. Om de lyckas kommer de att stå välrustade inför utmaningen 2014. På ett antal orter kommer det att drivas en intensiv valrörelse.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons