Ny svensk-finsk rapport om intoleranta grupper

Publicerad 2012-12-14 12:57

Högerextrema och intoleranta gruppers samarbete mellan Finland och Sverige har granskats i en rapport som gjorts av Expo research och Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland. I rapporten redogörs även ländernas intoleranta organisationer.

I rapporten ”Samarbeten mellan intoleranta grupper i Finland och Sverige” redovisas Sveriges och Finlands intoleranta grupper, dess ideologier och rötter.

De mest inflytelserika intoleranta partierna i respektive länder, Sverigedemokraterna och Sannfinländarna har inget organiserat samarbete. En förklaring till det är att partierna kommer från olika politiska läger. Sverigedemokraterna är sprungna nära den rasideologiska miljön medan Sannfinländarna är sprungna ur en populistisk tradition.

Gemensamt för partierna är att de i sina länder är den största antimuslimska kraften och bägge har influerats av den så kallade counterjihad-rörelsen. Sverigedemokraterna och Sannfinländarna står även för liknande interna utmaningar – att hålla ihop sina partier och inte brytas sönder i falang strider. I bägge partier puttrar ett internt missnöje.

I rapporten beskrivs även Counterjihad-rörelsen i länderna som en rörelse som har svårt att nå ut med sitt budskap. Men som får draghjälp av de etablerade antimuslimska partierna.

I den rasideologiska miljön är kopplingarna mellan Finland och Sverige starka. Den militanta organisationen Svenska motståndsrörelsen har i Finland sin systerorganisation Finska Motståndsrörelsen som grundades 2008. Bägge organisationer är våldsamma har uppmärksammats för flera våldsbrott och våldsamma sammankomster. I båda länder är den rasideologiska miljön marginaliserad.

Ladda ner rapporten: organiserad intolerans i Finland


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.