SD-topp fick sjukersättning trots partiuppdrag | Expo.se

SD-topp fick sjukersättning trots partiuppdrag

Publicerad 2012-12-19 12:22

Johnny Skalin har i riksdagen föreslagit ökad kontroll av sjukskrivna. Foto Expo

I tretton år har Sverigedemokraternas riksdagsledamot Johnny Skalin beviljats sjukersättning. Enligt Sundsvalls tidning har Skalin uppgett till Försäkringskassan att han inte klarat av att jobba halvtid. Vid samma tid satt han som ordförande för Sverigedemokraterna i Sundsvall och gjorde karriär i partiet.

Sundsvalls tidning har gjort en granskning av den tid Johnny Skalin varit sjukskriven. Skalin beviljades år 1997 aktivitetsstöd från Försäkringskassan. Till tidningen säger Skalin att han under tiden var utbränd.

2007 började Skalin arbetsträna. I tio timmar i veckan jobbade han på en korvkiosk. Till Försäkringskassan hävdade dock Skalin att arbetet blev för mycket för honom. Han menade att han hade svårt att hantera intrycken när det blev för många kunder i kiosken och att det krävdes drygt två dygn för honom att återhämta sig från ett fyra timmars pass. Samma år blev Skalin ordförande för Sverigedemokraterna i Sundsvall och i hela länet. Skalin sa till Försäkringskassan, enligt Sundsvalls tidning, att han endast deltog på ett möte för partiet i månaden. Under tiden fick Skalin behålla full ersättning från försäkringskassan, som bedömde att han fortfarande behövde vara sjukskriven. En månad efter bedömningen tog Skalin plats i kommunfullmäktige. Idag säger Skalin till Sundsvalls tidning att han arbetade hårt för partiet under den perioden.

– Det var naturligtvis mycket jobb, säger Skalin.

Försäkringskassan införde 2008 nya regler som innebar att den som får sjukersättning men börjar arbeta ska begära steglös avräkning. Det begärde inte Skalin förrän 2010 trots att han i över två års tid arbetat för Sverigedemokraterna i Sundsvall och fått ersättning av kommunen.

När Skalin konfronteras av Sundsvalls tidning med frågan om att han 2009 studerat och jobbat politiskt och samtidigt fått sjukersättning, svarar Skalin

– Det är klart jag hade arbetsförmåga, den stiger ju successivt. Man kan inte kliva på tåget i full fart. Nivån stiger ju tills man kan köra för fullt.

Först tre månader efter riksdagsinträdet begärde Skalin att hans sjukskrivning skulle upphävas. Sundsvalls tidning frågar Skalin om han blev frisk när han trädde in i riksdagen.

– Absolut inte, för jag var inte sjuk när jag klev in i riksdagen, svarar han.

Som eknomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna i riksdagen har han själv drivit frågor om sjukskrivna personer och krävt ökade kontroller av dem.

”Samtidigt som vi vill öka rättssäkerheten inom systemet vill vi också intensifiera kompen mot bidragsfusk genom en utökning av antalet kontroller och en skärpning av påföljden för avslöjade bedragare”, står det i Björns Söders och Johnny Skalins motion ”Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons