Tillslag mot nazistisk e-handel

Publicerad 2012-12-17 18:19

Tjeckisk polis har slagit till mot två bröder som drivit en nazistisk e-affär och har beslagtagit över 2000 nazistiska föremål. Männen kan dömas till tio års fängelse för verksamheten.

En polisutredning har pågått i ett år och en förundersökningen mot de två bröderna inleddes i oktober. De misstänks för att ha lett verksamheten sedan 2009. E-affärer har såld vit makt-musik, t-shirtar och andra föremål, mycket har sålts till utlandet.

Polisen betraktar produkterna som socialt skadliga. Bröderna misstänks för att ha ”stöttat, etablerat och propagerat för rörelser som motverkar de mänskliga rättigheterna och friheterna”. Åklagarna väntas lämna in åtalspunkterna till domstolen i början av nästa år. Polisen går fortfarande igenom hårddiskar och datorer. Eftersom brottet skett via internet så kan det ge ett högre straff, rapporterar Prague Daily Monitor.

Många produkterna som sålts har sedan sålts vidare på vit makt-konserter. Polisen har utrett de företag som tryckt t-shirtarna till affären och utreder nu vilka kunder som affären har haft.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.