Ungern enas mot Jobbik | Expo.se

Annons

Ungern enas mot Jobbik

Publicerad 2012-12-03 11:08

Protester i Ungern mot Jobbiks antisemitism. På bilden den förbjudna paramilitära organisationen Magyar Garda som grundades av Jobbiks partiledare. Foto Expo.

Vice gruppledaren, Márton Gyöngyösi, i det högerextrema partiet Jobbik begärde förra veckan att regeringen ska upprätta listor över judar i Ungern. Han påstod att de utgör en ”säkerhetsrisk” och att judar påverkar landets hållning i Israel och Palestina-konflikten. Uttalandena har väckt massiv kritik och flera stora manifestationer har hållits i Budapest mot antisemitism.

I helgen fortsatte Ungrarna att protestera mot Jobbik. Tiotusentals personer samlades i söndags i Budapest. Det unika med demonstrationen var att både regeringspartiet och oppositionen höll en gemensam manifestation. Gruppledaren för det styrande högerpartiet Fidesz, Antal Rogan, sa att de aldrig får låta det som tillhör historiens mörkaste kapitel att upprepas. Omkring 500 000 till 600 000 judar dödades under andra världskriget i Ungern.

Den tidigare premiärministern Gordon Bajnai, som representerar oppositionen, sa på manifestationen att Jobbik visat sitt sanna ansikte. Han manade alla partier att vägra samarbeta med Jobbik.

”Om vi vill ha en ny era av öppenhet i ungersk politik är den moraliska regeln nummer ett att enas mot nazisterna och aldrig samarbeta med nazisterna, inte ens för att vinna makt”.

Förra tisdagen hölls demonstrationer i Budapest. Vice talmannen i parlamentet, Istvan Ujhelyi, bar tillsammans med flera parlamentsledamöter en gul davidsstjärna, som symboliserade de emblem som nazisterna tvingade judar att bära under andra världskriget. Ujhelyi sa i sitt tal:

”Jag trodde aldrig att det i dagens Ungern skulle kunna hända sådana saker som hände igår. Nämligen att det i parlamentet sitter människor som ifrågasätter vårt ursprung. Enligt Jobbik har jag judiska rötter. Jag vet inte om det själv, men om det skulle stämma skulle jag vara stolt över det. Därför sätter jag på mig den här stjärnan. Jag är inte rom heller, men skulle jag vara det, skulle jag vara stolt över det också. Jag är född som ungrare och jag är solidarisk med alla grupper. Jag ska jobba för att inte någon ska gå över gränsen igen och uttala sig på det sätt som Gyöngyösi gjort. Nu är det så att 80 procent av de som sitter i parlamentet håller med mig.”

Förra veckan släppte den ungerska premiärministern Viktor Orbán ett pressmeddelande:

”Regeringen vidtar striktast möjliga åtgärder mot all form av rasism och antisemitism och gör allt i sin makt för att driva tillbaka ondsinta röster som är oförenliga med de europeiska normerna”.

Inrikesministeriets talesperson Zsolt Németh avfärdade Jobbiks krav och sa att det inte finns någon koppling mellan antalet regeringspolitiker som har judisk bakgrund och landets hållning i Israel- och Palestina-konflikten. Regeringspartiet Fidesz har dock själva varit i blåsväder tidigare efter att ha hyllat gamla krigsförbrytare. Vinnaren av Nobels fredspris, författaren och överlevaren av Förintelsen Elie Wiesel lämnade i juni tillbaka sin ungerska hedersutmärkelse i protest mot att Ungerns talman i parlamentet, Laszlo Kövér, tillsammans med flera regeringsföreträdare deltagit i en minnesceremoni för författaren Jozef Nyiro. Han satt i regeringen för den fascistiska pilkorsrörelsen som kom till makten 1944,

Márton Gyöngyösi hävdade efter kritiken mot honom och hans förslag att kartlägga judar att han misstolkats, och att det ”endast” borde upprättas listor över de som innehar både ett ungerskt och israeliskt medborgarskap. Han kritiserade även pressen för att attackera Jobbik istället för Israel, rapporterar Politics.hu.

Gyöngyösi är dock inte ensam i Jobbik om att vilja kartlägga judar. För ett par veckor sedan demonstrerade Jobbik utanför den israeliska ambassaden. På demonstration lade Jobbiks partiledare Gabor Vona fram samma förslag. Vona sa att parlamentet skulle kartläggas för att avgöra vilka som hade både israeliskt och ungerskt medborgarskap. I helgen gick ut ytterligare en topp-politker för Jobbik ut och kritiserade det ungerska parlamentet för att ”israelerna har mer ledamöter i det ungerska parlamentet än i Knesset”.

Jobbik är ett antisemitiskt och antiromskt parti. Tidigare i år ifrågasatte Márton Gyöngyösi judars rätt att tala om Förintelsen eftersom de ”själva driver ett nazistystem i Israel”. Han har påstått att judar koloniserar Ungern och att det är naturligt att människor känner att judar inte är välkomna i Ungern. Till den brittiska tidningen Judisk krönika ifrågasatte han om Ungern fördrivit och dödat 400 000 judar. Han menar att det har blivit en ”fantastisk affärsverksamhet att slänga sig med siffror”.

I juni avslöjades det att Jobbik-politiker inför valet ”rastestat” sig. Politikerna letade efter 18 genvarianter som de påstår är karakteristiska för judar och romer. När det ”avslöjades” att parlamentsledamoten för Jobbik, Csanad Szegedi, hade judiska rötter krävdes hans avgång. Partiet menade att Szegedi försökt dölja sin bakgrund. Szegedi meddelade senare att han med omedelbarverkan lämnar alla sina nationella uppdrag för Jobbik för att ”förhindra framtida attacker från Jobbiks fiender”.

I april påstod parlamentsledamoten, Zsolt Barath, att judiska internationella bankirer påverkade en uppmärksammad dom från slutet av 1800-talet. Zsolt Barath aktualiserade en gammal antisemitisk föreställning om judar – som kidnappar barn för att sedan ritualmörda dem i synagogor. Barath tog upp ett gammalt fall från 1800-talet där 11 judar anklagats för att ha begått ett sådant mord på en 14-årig flicka. De judiska männen frikändes, men enligt Barath skedde det på grund av påtryckningar från judiska internationella bankirer som hotade sätta Ungern i konkurs om det skulle bli en fällande dom.

2007 bildade Jobbiks partiledare, Gabor Vona, medborgargardet Magyar Garda som förbjudits. De använda samma symbol som den ungerska Pilkorsrörelsen som var en fascistisk organisation som hjälpte Nazityskland att döda judar under andra världskriget.

Jobbik är Ungerns tredje största parti. I senaste valet fick det nästan 17 procent av rösterna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons