Annons

Antisemitisk Jobbik-politker utreds inte

Publicerad 2013-01-10 10:46

Åklagaren startar ingen utredning mot Jobbiks vice gruppledare Márton Gyöngyösi, som i parlamentet påstod att judar utgör en säkerhetsrisk och krävde att alla judiska medborgare ska kartläggas. Chefsåklagarna menar att uttalandet inte kan betraktas som hets mot folkgrupp.

I november sa Jobbiks parlamentsledamot, Márton Gyöngyösi, att judar utgör en ”säkerhetsrisk”, att de påverkar landets hållning i Israel och Palestina-konflikten och att de därför bör kartläggas. Efter massiv kritik försökte Gyöngyösi tona ner sitt utspel genom att hävda att det ”endast” borde upprättas listor över de som innehar både ett ungerskt och israeliskt medborgarskap.

Två rabbiner i den judiska Chabad-Lubavitch församlingen anmälde Gyöngyösi för hets mot folkgrupp. På onsdagen meddelade dock ungerska chefsåklagare att Gyöngyösi inte kan anses ha gjort sig skyldig till brott, rapporterar Associated Press.

Márton Gyöngyösis påstående om att judar utgör en säkerhetsrisk i Ungern är inte unikt inom Jobbik. Bara månader innan hans utspel sa Jobbiks partiledare Gabor Vona samma sak, när han höll ett tal på en demonstration mot Israel.

Utspelet av Gyöngyösis ledde till att regeringspartiet och oppositionen enades i fördömanden mot Jobbik. I Budapest hölls flera stora manifestationer mot antisemitismen. Ungerns premiärminister Viktor Orbán sa att ”Vi ungrare kommer att försvara våra judiska landsmän”. Orbán har fått kritik av vänsterpolitiker för att han i sin formulering implicerar att den judiska befolkningen inte är en del av den ungerska nationen.

Regeringspartiet Fidesz har även tidigare varit i blåsväder efter att ha hyllat gamla krigsförbrytare. Vinnaren av Nobels fredspris, författaren och överlevaren av Förintelsen Elie Wiesel lämnade i juni förra året tillbaka sin ungerska hedersutmärkelse i protest mot att Ungerns talman i parlamentet, Laszlo Kövér, tillsammans med flera regeringsföreträdare deltagit i en minnesceremoni för författaren Jozef Nyiro. Han satt i regeringen för den fascistiska pilkorsrörelsen som kom till makten 1944.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons