Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

FN anklagas för att ha spelat folkmords-musik
DN. På en försenad nyårskonsert i FN spelades marschen "Mars na Drinu". Sången mötte stående ovationer från bland andra FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Den har dock mött kritik. I ett brev till FN-chefen skriver flera organisationer att sången spelades av serbiska angripare samtidigt som de begick folkmord i Srebrenica och Zepa. En talesman för Ban Ki-moon har beklagat att sången spelades och bett om ursäkt. Presidenten för FN:s generalförsamling Vuk Jeremic tar avstånd från kritiken. Han menar att sången handlar om serbiska soldaters mod under första världskriget. I pressmeddelande skriver han att kritiken är kränkande för det serbiska folket.


Ett dussin italienare åtalas för Hitlerfest

Daily Mail. En rättegång hålls Italien mot 22 personer som anklagas för att 2007 firat Adolf Hitler på hans födelsedag. På festen ska även ett kommunalråd för Silvio Berlusconis parti Frihetens folk ha deltagit. På festen sjöngs sånger om Anne Franks död och mord på judar. Händelsen filmades av en civilpolis, som infiltrerat festen.

EU skriver in Förintelsens minnesdag i sin officiella kalender
JTA: Förintelsens minnesdag den 27 januari har skrivits in i EU:s officiella kalender.
"Det är en ära för den institution som jag leder att markera denna dag på ett så värdigt sätt", säger EU:s president Martin Schulz.
EU har tidigare uppmärksammat Förintelsens minnesdag men i år är det första gången som den formellt ingår i EU:s kalender.

Ämnen i artikeln