Jobbik intensifierar sin antijudiska politik

Publicerad 2013-01-21 11:51

Den ungerska parlamentsledamot som nyligen krävde en lista över judar, eftersom de utgör en ”säkerhetsrisk”, planerar en föreläsningsturné om det ”sionistiska hotet”.

Marton Gyongyosi, utrikespolitisk talesperson för partiet, planerar att starta sin föreläsningsturné senare i år. Det meddelar Jobbik i ett uttalande, rapporterar JTA.

Gyongyosi tidigare uttalande om judar mötte fördömanden i Ungern och utomlands. Han sade under ett tal i riksdagen i november att ”det var dags att sammanställa en lista av ungerska judar” eftersom de utgör ”en nationell risk.” Hans uppmaning var adresserad till ungrare med dubbla nationaliteter speciellt de med israeliskt medborgarskap.

I valet 2010 fick Jobbik närmare 17 procent av väljarstödet. I valet till EU-parlemnetet året innan fick partiet stöd av närmare 15 procent av väljarna.

Partiet driver en uttalat anti-romsk politik, där romer bland annat pekas ut som kriminella. Under de senaste veckorna har partiet intensifierat sin fientliga retorik mot Israel och judar.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här