Nazist döms till fängelse för knivöverfall | Expo.se

Nazist döms till fängelse för knivöverfall

Publicerad 2013-01-22 14:56

En 18-årig aktivist i den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen har dömts till fängelse efter att ha knivhuggit en pojke i 15-årsåldern i samband med datafestivalen Dreamhack i Jönköping.

Enligt tingsrätten ska den 18-åriga nazisten ha knivhuggit pojken i samband med ett slagsmål vid Österängens torg i Jönköping. Det var i slutet av november förra året. Enligt polisutredningen högg 18-åringen pojken tre gånger med kniv.

Under rättegången hävdade 18-åringen att han begått knivhuggningarna för att freda sig själv från den betydligt större pojken som han hamnat i slagsmål med. Tingsrätten skriver i domen att 18-åringen agerat i en nödvärnssituation, men att han brukat betydligt mer våld än vad situationen krävt.

Åklagaren ville att den 18-åriga nazisten skulle dömas för försök till dråp. Tingsrätten valde dock att rubricera brottet som grov misshandel och bestämde straffet till tio månaders fängelse. 18-åringen ska också betala drygt 37.000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

18-åringen har tidigare varit i klammeri med rättvisan. I januari förra året dömdes han till ungdomstjänst i 70 timmar för misshandel och olaga hot.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons