Nazister attackerade föreläsning i Finland | Expo.se

Nazister attackerade föreläsning i Finland

Publicerad 2013-01-31 12:26

Tre beväpnade nazister attackerade stadsbiblioteket i Jyväskylä i Finland i samband med att en bok om extremhögern presenterades. I attacken knivhöggs en ordningsvakt och ytterligare en person. De fick föras till sjukhus med lindriga skador, rapporterar Hufvudstadsbladet.

På onsdagen presenterades boken ”Ärioikeisto Suomessa” (Extremhögern i Finland) i en föreläsningssal på stadsbiblioteket. Omkring 100 personer hade samlats för att lyssna på bokpresentationen. Plötsligt hördes tumult bakom dörren till salen, som var låst av säkerhetsskäl.

– Vi skulle tala om vår bok. Precis när jag satte igång med min del av presentationen hörde jag hur det dunkade mot dörren. Det dröjde inte länge innan vi fått veta att vår ordningsvakt och en annan person blivit knivhuggna, säger Mikael Brunila, som är en av författarna till boken som presenterades.

De beväpnade nazisterna har av vittnen identifierats som aktivister med höga positioner inom Finska motståndsrörelsen, uppger Brunila till Expo Idag. Finska motståndsrörelsen har också en lokalgrupp i Jyväskylä.

I boken Extremhögern i Finland är Finska motståndsrörelsen en av de organisationer som granskats.

– I boken har vi lyft fram medlemmar i finska motståndsrörelsen, deras kopplingar till andra organisationer och deras våldsbrott med rasistiska motiv mot invandrare. I Finland har det varit dåligt med forskning om högerextremister, säger Brunila.

På torsdagen greps flera personer misstänkta för attacken. Det är oklart hur många, rapporterar Yle-nyheter. Det är inte heller bekräftat om det är de personer som vittnena pekat ut som har gripits.

Finska motståndsrörelsen är en gren av den Svenska motståndsrörelsen. Flera gånger har svenska aktivister varit i Finland för att delta på aktiviteter. Organisationen strävar efter ett nordiskt rike där Sverige, Finland och Norge ska ingå.

Det finska inrikesministeriet har även fått upp ögonen för Finska motståndsrörelsen. I en rapport om våldsbejakande högerextremism, vänsterextremism och radikala islamistiska grupper nämns organisationen. I rapporten står det att det handlar om en ” en liten grupp, vars ideologi inte kommer att vinna stort stöd i Finland” men också att organisationen är potentiellt farlig eftersom deras ”medlemmar är organiserade, antidemokratiska och kamplystna”, rapporterar Yle-Nyheter.

Läs mer: Finlands sak är vår


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons