På dessa platser hedras Förintelsens offer | Expo.se

Annons

På dessa platser hedras Förintelsens offer

Publicerad 2013-01-24 11:34

Den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Samma datum 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz. Expo Idag har sammanställt flera av aktiviteterna som sker runt om i Sverige.

I Stockholm hedras Förintelsens offer på Raoul Wallenbergs torg. Mellan kl 12 och 18 finns möjlighet att tända ljus och ta del av en utställning.

16:00-16:30 hålls en officiell ceremoni där integrationsminister Erik Ullenhag och överintendenten för Forum för levande historia, Eskil Franck håller tal.

I Göteborg uppmärksammas dagen vid Göteborgs Universitet vid Vasaparken från kl 14:00 till 16:10. Förintelsens offer hedras med musik och flera tal. Bland andra talar Jonathan Leman från Expo utbildning och prorektorn för Göteborgs universitet Helena Lindholm Schultz.

På stadsbiblioteket i Malmö hålls seminarium med tema ”Förintelsen i litteraturen – Avtryck i Sverige” med start kl 13:00. I Malmös synagoga uppmärksammas dagen kl 15:00. På kvällen kl 19:00 bjuder Romska kulturcentret in till en minnesstund.

En fullständig lista över aktiviteter i fler delar av Sverige som hålls den 27 januari finns på Forum för Levande Historia.

Omkring sex miljoner judar dog under Förintelsen i ett systematiskt försök från Hitlerregimen att utrota hela folkgruppen. Även romer, homosexuella och oliktänkande förföljdes och mördades av nazisterna. 2005 deklarerade FN 27 januari som en internationell minnesdag. 1999 blev den 27 januari nationell minnesdag i Sverige.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons