Protester mot samkönade äktenskap i Frankrike

Publicerad 2013-01-15 11:35

I söndags hölls stora protester mot en planerad lagändring om att legalisera samkönade äktenskap och adoptioner. Över 340 000 mötte upp för att protestera mot lagen som mött motstånd inom både vänstern och högern och retoriken har från och till varit hård.

Ärkebiskopen i Paris, kardinal Andre Vingt-Trois sa förra året att den planerade lagen är ett ”svek” som kommer att sätta hela landet i gungning. En av Paris borgmästare, Francois Lebel, hävdade att lagändringen kommer att leda till incest och polygami.

Motståndet mot samkönade äktenskap och ett nytt regelverk för adoption är utbrett inom religiösa grupper, men även högerextremister har gett sig in i debatten. Front National har tagit ställning mot förslaget. I partiet har även internkritik lyfts mot partiledaren Marine Le Pen för att hon inte anses ha tagit tillräckligt avstånd från förslagen. Kritiken rör också att hon inte medverkat vid de stora demonstrationerna.

Front National har profilerat sig som ett antimuslimskt parti. Bedömare menar att anledningen till att partiet hållit en relativt låg profil i frågan kring samkönade äktenskap beror på att de försöker locka till sig hbt-vänliga väljare.

Flera topp-politker i Front National fanns dock representerade vid protesterna i Paris. Även det engelska högerextrema partiet British National Party partiledare Nick Griffin deltog på protesterna. Griffin är även kollega till Front National-politikern Bruno Gollnisch i Europaparlamentet och är med i den allians för europeiska nationella rörelser som Gollnisch var med och grundade, och fortfarande är en del av, trots att Front National inte längre deltar.

Partiets generalsekreterare Nicholas Bay försäkrade dock att Front National inte har några officiella kontakter med Griffin, och sade även att Front National inte delar Griffins åsikter på flera punkter.

Den franska regeringen är trots helgens protester fast övertygad om att en lagändring behövs. Regeringens taleskvinna Najat Vallaud-Belkacem säger till Reuters att regeringen ”kommer att genomföra reformen” och att det är ett ”historiskt framsteg som inte handlar om en seger för ett läger utan för hela samhället”.

Opinionsundersökningar tyder på att en majoritet av fransmännen är för de planerade lagändringarna.

Ämnen

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här