SD-politiker åtalas för dödshot

Publicerad 2013-01-23 18:43

En 49-årig nytillträdd kommunpolitiker i Dalarna som valts in för Sverigedemokraterna åtalas i Falu tingsrätt för våldsamt motstånd och för att ha hotat en vakt när han avvisades från Systembolaget. 49-åringen misstänks även för att ha hotat två socialsekreterare. Politikern nekar till brott och uppger till Expo Idag att en konspiration kan ligga bakom anklagelserna.

– Jag ser ett mönster. Det finns krafter som inte jag rår över som vill mig illa. Jag har velat bli fri från dem, men i samma veva som jag blir politiker kommer det här upp. Jag ser ett mönster. Vi väljer syndabockar i Sverige. Det finns en slags elit och ett etablissemang på riksnivå, men också på kommunnivå. Om de använder hemliga koder vet jag inte, men de ger sig på människor som är svaga, säger politikern angående brottsanklagelserna mot honom.

Till Expo Idag säger 49-åringen, som i början av januari ersatte en sverigedemokrat i en kommun i Dalarna att han inte kandiderat för partiet utan att hans namn skrivits in på partiets valsedlar. Det ska ha skett för att han uttryckt åsikter som kan ha ”låtit sverigedemokratiska”. Han uppger även att han inte bestämt sig för om han kommer att företräda Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige.

- Det beror på hur jag blir mottagen där, säger han.

Den 21 mars misstänks politikern för att hotat två socialsekreterare. Politikern anklagas för att ha ringt upp en enhetschef på socialkontoret och sagt:

”Jag är stridslysten. Jag vill döda. Jag har ju blivit av med mitt jobb. Hur ska jag nu kunna försörja mig? Nu är jag så förbannad att jag kan döda.”.

Politikern ska sedan ha lagt på för att återigen ringa upp och då rikta dödshot mot en specifik socialsekreterare. Han sa att denne ”skulle dödas”. När politikern inte fick tala med sin socialsekretare ska han ha hotat enhetschefen.

” Jag ska döda dig. Jag ska knulla dig.”, sa han enligt åtalet.

49-åringen anklagas även ha hotat att bränna ner sin lägenhet som tillhör socialtjänsten. Efter hoten har socialkontoret satt in en väktare. Politikern förnekar i förhör att han uttalat hoten. Men uppger att han velat konfrontera sin socialsekreterare för att han anser att han behandlats dåligt.

Till Expo Idag vill kommunpolitikern inte kommentera händelsen.

– Jag kommenterar inte ärendet innan dom har fallit. Jag vill inte göra något förhastat, säger han.

Två dagar efter att hoten mot socialkontoret ska ha ägt rum, den 23 mars 2012, misstänks politikern för att ha hotat en ordningsvakt. Enligt åtalet ska mannen ha upprätt berusat på Systembolaget vilket ledde till att en ordningsvakt ville avlägsna honom. Politikern ska då ha gjort motstånd. Han ska även ha hotat vakten med att antyda att han ”vet att något ska hända” och att han ”känner folk så han behöver inte vara inblandad i det”. Politikern ska även ”varnat vakten för att han inte vet vem han har att göra med”.

Kommunpolitikern nekar till brott. Han hävdar att han inte varit berusad utan blivit attackerad av vakten och att inte sagt något av det som han anklagas för.

– Detta kan jag uttala mig om. Jag blev attackerad och kommer att göra en polisanmälan, säger han.

Kommunpolitikern har tidigare dömts för förgripelse mot tjänsteman och ett antal småbrott.

Expo Idag har sökt Sverigedemokraternas distriktsordförande Marie Edenhager för en kommentar.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.