Amazon lät nazistvakter kontrollera anställda | Expo.se

Amazon lät nazistvakter kontrollera anställda

Publicerad 2013-02-15 14:29

En tysk TV-dokumentär visar att e-handelsjätten Amazon anlitat ett vaktbolag som drivs av en nazist. Vakterna från bolaget Hess security bär svarta uniformer och trakasserar utländska arbetare i Tyskland.

Amazon har 5000 tillfälligt anställda arbetare på sitt packnings- och distributionslager i Tyskland. Flera av de motell och budgethotell där arbetare bott vaktades av män i svarta uniformer, kängor och militärfrisyrer.

Videomaterial i en dokumentär som sändes på den tyska kanalen ARD visar hur vakter som ska ha anlitats av Amazon, systematiskt kontrollerat de utländska arbetarnas sovrum och kök. I dokumentären uttrycks det att många av de som bevakades av vakterna känt sig rädda, rapporterar The Independent.

En anställd, som inte vill gå ut med sitt riktiga namn, förklarar i dokumentären att hon kastades ut från sitt rum, som hon delade med fem andra personer, på grund av att hon torkat sina kläder på ett element. Samtidigt som hon packade sina tillhörigheter, satt vakter i en bil och lyste med helljus för att skrämma henne.

Namnet Hess security anspelar på den tyska nazistpolitikern Rudolf Hess. Enligt dokumentärskaparna är ägaren till Hess security en dömd nazist som rör sig i huligankretsar. Reportageteamet som filmade på ett motell där anställda på Amazon bodde, greps av Hess vakter och beordrades att lämna över sitt filmmaterial. När de vägrade, låstes de in i flera timmar och släpptes först när polisen kom till platsen.

Hess security har inte velat uttala sig till dokumentärteamet om det inträffade.

Amazon menar att de aldrig kontrakterat Hess security och att händelserna som framkommer i dokumentären utreds. Amazon uppger att de inte ”tolererar diskriminering och hot”, rapporterar The Independent.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons