Amazon sparkar nazistvakter | Expo.se

Amazon sparkar nazistvakter

Publicerad 2013-02-20 11:12

E-handelsjätten Amazon har sagt upp sitt kontrakt med det nazistanstrukna vaktbolaget HESS i Tyskland. Det meddelades efter att en tysk dokumentärfilm visat hur företagets vakter trakasserat utländska säsongsarbetare.

– Som en ansvarstagande arbetsgivare har Amazon ingen tolerans för diskriminering och hotelser och vi förväntar oss detsamma från varje företag vi arbetar med, sa en företrädare från Amazon till Financial Times på tisdagen.

Dokumentärfilmen, som sändes i den tyska tv-kanalen ARD, visar hur vakter från bolaget Hensel European Security Services, HESS, systematiskt kontrollerade de utländska arbetarnas sovrum och kök. I dokumentären framkommer det att många av dem som bevakades av vakterna känt sig rädda, skriver The Independent.

Vakterna var klädda i svarta uniformer och kängor och ska ha uppträtt hotfullt mot såväl arbetarna som teamet bakom dokumentärfilmen. Enligt dokumentären anspelar namnet HESS direkt på Adolf Hitlers ställföreträdare under andra världskriget, Rudolf Hess. Enligt filmen är ägaren till HESS en dömd nazist som rör sig i huligankretsar.

I samband med HESS-affären har Amazon själva kommit att kritiseras för hur säsongsarbetarna behandlas. Arbetarna ska ha fått mindre lön än de blivit lovade och haft otrygga arbetsförhållanden. Amazon är världens största e-handelsbolag och har 7 000 anställda i Tyskland


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons