Antisemitisk attack i Frankrike

Publicerad 2013-02-22 16:44

Tottenhamsupportrar attackerades av ett 50-tal maskerade huliganer i Lyon i Frankrike inför en Europaliga-match. Angriparna gjorde Hitlerhälsningar och polisen misstänker att en högerextrem grupp låg bakom angreppet.

I onsdags samlades ett hundratal tillresta Tottenhamsupportrar på en pub, ett dygn innan Europaliga-matchen mellan Olympique Lyonnais och Tottenham. Plötsligt stormades puben av ett 50-tal maskerade män. Enligt vittnen slog de sönder dörrar och slängde stolar och andra föremål på supportrar. Attacken skedde i två vågor och tre Tottenhamfans rapporteras ha skadats och ha förts iväg i ambulans.

Ingenting tyder på att angreppet utförts av fans till Olympique Lyonnais utan vittnen pekar istället ut högerextremister. En brittisk journalist som var på plats säger till BBC att de attackerande gjorde Hitlerhälsningar. Den franska radiokanalen RMC Sport, rapporterar att Tottenham-supportrarna troligtvis attackerades för att klubben är ”känd för att vara judisk”.

Tidningen Le Progrès citerar flera ögonvittnen som beskriver angriparna som skinnskallar. Även polisen misstänker att en högerextrem gruppering låg bakom attacken, rapporterar BBC News. Tottenhamsupportrar utsattes för en annan antisemitiskt motiverad attack så sent som i november förra året. Då knivhöggs en supporter på en pub i Rom när laget skulle möta Lazio.

En rapport från det judiska samfundets skyddsservice (SPCJ) visar att 22 antisemitiska hatbrott anmäldes i Lyon förra året. Totalt anmäldes 614 sådana brott i Frankrike vilket är en ökning med 58 procent jämfört med 2011. Times of Israel rapporterar att många judar valt att lämna Frankrike för England på grund av fruktan för sin säkerhet.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.