Framgång för Lega Nord i Lombardiet | Expo.se

Framgång för Lega Nord i Lombardiet

Publicerad 2013-02-26 17:26

(130226) Italiens separatistparti Lega Nord vann stort i Lombardiet, men backade samtidigt nationellt. De Nyfascistiska partierna genomförde ett misslyckat val.

Den italienska valkampen blev en riktig soppa. Det nystartade populistpartiet Femstjärnan, komikern Beppe Grillos antipolitiska rörelse, har lyckats ställa till det rejält för sina politiska motståndare genom att bli största enskilda parti. Valresultatet är i skrivande stund ännu inte helt klart, men i valet till senaten har varken högeralliansen under Silvio Berlusconi eller vänsteralliansen under Luigi Bersani lyckats nå en tydlig majoritet. Samtidigt har Bersani nått en svag majoritet i underhuset. Resultatet ser ut att bli ett ”hängt parlament”, eller ett ”oregerbart land”, för att låna ett uttryck från tidningen Repubblica. Det talas nu om nyval. Ingen, storskrällen Grillo undantaget, verkar nöjd med resultatet.

I den norra regionen Lombardiet finns däremot en tydlig vinnare: Roberto Maroni. Det invandrarfientliga och separatistiska partiet Lega Nords partiledare lyckades vinna guvernörsposten i regionvalen med över 50 procent av rösterna.

Lega Nords mål har sedan starten i slutet av 1980-talet varit att frigöra det rika norr från det fattiga syd. De nordliga regionerna står för närmare 60 procent av den italienska bruttonationalprodukten (Lombardiet står självt för nära 25 procent) och partiet vill behålla pengarna inom regionen. Ett av Maronis vallöften var att se till att 75 procent av skatteintäkterna från norr stannade i norr.

– Det är våra pengar. Om vi var en självständig stat skulle vi få behålla 100 procent. Vi är, åtminstone så länge, del av en nationalstat och i dag stannar endast 66 procent av skatteintäkterna i regionen. Vi vill höja kvoten till 75 procent, vilket skulle innebära 16 miljarder euro årligen, sa Maroni nyligen på ett valmöte.

Skattepolitiken är del av partiets större målsättning: att skapa en europeisk storregion, Padanien. Regionen skulle sträcka sig från Turin till Venedig, med Lombardiet och Milano som sitt hjärta. Den långsiktiga planen är att även inkludera välmående delar av andra länder omkring Alperna, som Schweiz och Frankrike.

Lega Nord har skakats av omvälvande korruptionsskandaler de senaste åren, vilka bland annat resulterade i att den tidigare ledaren Umberto Bossi fick avgå till förmån för Maroni. Valvinsten i Lombardiet är ett slutligt tecken på att partiet återfått väljarnas förtroende i regionen. Nationellt lyckades man dock inte nå ett särskilt övertygande resultat, endast 4,1 procent. Det kan ses som ett stort misslyckade med bakgrund av hur stora de var i valet 2008, då partiet fick 8,3 procent. Maronis planer på att förverkliga Padanien grusas också av att partiet inte lyckats behålla makten i angränsande Piemonte, där man backade stort.

– Idén med Padanien bygger på att de får med sig alla regioner i norr, säger Anders Bergman, expert på högerextremism i Italien.

Separatisterna i Lega Nord skiljer sig på avgörande punkter från Italiens nyfascistiska rörelse. Från nyfascistisk horisont betraktas Lega Nord som förrädare av den italienska nationen. Maronis separatistiska politik talar emot det mesta som de nyfascistiska partierna står för: ett starkt, enat Italien, stärkt försvar och en nationell samhörighet. Lega Nord betraktas som småborgerliga och företagsvänliga svikare. Samtidigt delar Lega Nord och de fascistiska arvtagarpartierna en sak: fientligheten mot invandrare.

– I de regioner där Lega Nord styr blundar man för det fascistiska våldet, säger Anders Bergman.

Valet var ett misslyckande för Italiens nyfascistiska grupper, varav flera ingick i Berlusconis allians. Nationellt var Fratelli D’Italia (”Italienska brödraskapet”) störst med 1,95 procent. Sverigedemokratisk ungdoms samarbetspartner La Destra (”Högern”) slutade på blygsamma 0,6 procent. La Destras partiledare Francesco Storace misslyckades också med att behålla guvernörsposten i regionen Lazio.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons