Internationellt nazistmöte i Sverige | Expo.se

Internationellt nazistmöte i Sverige

Publicerad 2013-02-27 13:22

NPD politikern Udo Pastör talade på den nazistiska Salemmarschen 2010. Foto Expo.

Flera tongivande högerextremister kommer att tala på ett seminarium som anordnas av det nazistiska Svenskarnas parti. Det tyska partiet NPD:s vice-partiledare Udo Pastör, dömd förintelseförnekare har meddelats som huvudtalare. Även den ukrainska nazisten Yurii Mykhal'chyshyn ska tala.

Svenskarnas parti planerar ett hålla ett seminarium i mars och till det har partiet meddelat att flera internationella gäster som kommer att tala. Udo Pastör som ska vara huvudtalare har flera gånger dömts för hets mot folkgrupp. Förra året dömdes han för att ha förnekat Förintelsen i delstatsparlamentetet Schwerin på Förintelsens minnesdag. Pastör dömdes även 2010 för att ha hetsat mot judar och turkar.

Pastör har tidigare haft samröre med svenska nazister. 2010 talade han på Salemmarschen.

Det ukrainska partiet Svoboda, som förra året valdes in i parlamentet, kommer att representeras på seminariet av chefsideologen Yurii Mykhal’chyshyn.

Han är en länk för partiet till hårdföra huligangrupperingar och autonoma nazistmiljöer i västra Ukraina. Mykhal’chyshyn hymlar inte med sin nazistvurm. Han har kallat Förintelsen för den ”europeiska civilisationens guldålder” och översatt böcker av bland andra nazistideologen Joseph Goebbels.

Även representanter från det franska partiet Jord och Folk och Danskernes Parti ska delta på seminariet.

Förra året anordnade Svenskarnas Parti ett liknade seminarium. Då var fascistideologen Roberto Fiore huvudtalare. Fiore dömdes på åttiotalet till ett nioårigt fängelsestraff för att ha organiserat en väpnad terrorgrupp i Italien. Fiore lyckades undgå straffet genom att uppehålla sig i England. Där radikaliserade han flera högerextrema organisationer. Nu ägnar han sig åt att sammanföra högerextremister i Europa.

Svenskarnas parti har också försökt fördjupa kontakter med internationella aktörer. I oktober förra året besökte de Fiores parti Forza Nuova. I december reste representanter till Spanien och deltog på en konferens anordnad av Democracia Nacional. Partiet träffade där även representanter för det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning och NPD.

Svenskarnas Parti beskriver i sin partitidning mötet med Democracia Nacional:

”När vi lämnar restaurangen, som vi valde på måfå, hälsar den äldre mannen som äger stället oss med utsträckt högerarm (…) De spanska kamraterna skrattar och hälsar tillbaka, medan de tittar lite oroligt på oss, förmodligen för att säkerställa sig om att vi inte fått politiskt korrekt andnöd, men de förstod snabbt att det inte var några socialkonservativa kulturnationalister de fått på besök”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons