Zlatan utsatt för rasistiskt påhopp | Expo.se

Zlatan utsatt för rasistiskt påhopp

Publicerad 2013-02-07 16:07

På onsdagens match mellan Sverige och Argentina höll flera åskådare en banderoll som beskrev Zlatan Ibrahimovic som "zigenare". Friends arenas säkerhetsansvarige uppger till Expressen att banderollen plockades ned.

På banderollen som hölls upp stod det ”Zlatan Zingaro”, Zingaro är italienska för zigenare, som är en nedsättande term på romer. En källa till Expressen säger att han uppmärksammade vakterna på banderollen, men att dessa inte agerade. Det är uppgifter som Anders Sigurdsson, säkerhetsansvarig på Friends arena dementerar.

– Den togs ner. Det såg jag själv när man gick och sa till dem att plocka ner och ta undan den, säger han till Expressen.

Fotbollsförbundets generalsekreterare Mikael Stantoft kände inte till att banderollen fanns på läktaren och tar avstånd från den.

– I min värld är det nolltolerans med hets mot individ och folkgrupp, säger Sanstoft till Expressen.

Det internationella fotbollsförbundet FIFA meddelade i januari att de tar krafttag mot rasism. På Twitter skrev FIFA:s ordförande Sepp Blatter att han önskar att klubbar ska kunna straffas med poängavdrag och till och med nedflyttning.

I januari straffade också FIFA Bulgarien och Ungern som kommer att få spela en EM-kvalmatch utan publik på grund av rasism från supportrar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons