Antisemitisk politiker utreds av SD | Expo.se

Annons

Antisemitisk politiker utreds av SD

Publicerad 2013-03-21 10:51

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen meddelar att det inletts ett uteslutningsärende mot kommunpolitikern Mikael Höglund. (Foto Expo)

Mikael Höglund i Upplands-Bro riskerar att uteslutas ur Sverigedemokraterna efter Expo Idags artikel där han uttryckte grovt antijudiska föreställningar. Sverigedemokraterna är dock inte övertygade om att Höglund hyser antisemitiska åsikter.

– Det som han citeras på är uppseendeväckande. Vi får utreda närmare vad han egentligen står för, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen.

Till Expo Idag sade Mikael Höglund att judar styr USA och Vita Huset. Att de har den ekonomiska makten och kontrollerar svenska medier. Han hävdade dessutom att Sverigedemokraterna muslimhat kan kopplas till att riksdagsledamoten Kent Ekeroth ska vara jude.

Ordföranden för Svenska kommittén mot antisemitism, Willy Silberstein, konstaterade att Höglund gav uttryck för grov och klassisk antisemitism. Han sa att det är ytterst allvarligt att Sverigedemokraterna representeras i Upplands-Bro av en ”brinnande antisemit”. Han kritiserade Sverigedemokraterna för att inte ha agerat mot Höglund tidigare.

– Jag skulle bli förvånad om han inte tidigare gett uttryck för dessa idéer. I så fall är det konstigt att inte partikamrater har reagerat, sa Silberstein till Expo Idag.

Martin Kinnuen motsätter sig kritiken och menar att det inte är möjligt att konstatera att Höglund är antisemit.

– Silberstein förutsätter dels att Höglund har antisemitiska åsikter och dels att partiet ska ha känt till dem under lång tid. Jag dementerar att vi känt till dem. Man bör inte heller stämpla folk beroende på vad man läst på nätet. Man måste ta en kontakt med honom först. Jag tänker inte stämpla honom som någonting. Men uttalandena är väldigt problematiska, säger han.

Det är dock inte första gången som Höglund visat antisemitiska tendenser. På Facebook gillar han ett inlägg av den före detta sverigedemokraten Solveig Renhammar-Metus. Hon uteslöts efter att hon hävdat att judar kontrollerar Sverigedemokraterna. I inlägget som Höglund gillar står det bland annat att sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och riksdagsledamoten Kent Ekeroth borde uteslutas eftersom de hyllar ”en främmande makt (Israel)” och de har ”skändat vår flagga och därmed vårt folk och land!”.

Är inte gillandet av Renhammar-Metus inlägg i så fall ett konkret bevis på antijudiska föreställningar?

– Som sagt det finns problematiska aspekter som måste utredas, säger Kinnunen.

Martin Kinnuen uppger inte när Sverigedemokraterna avgör om Höglunds framtid i partiet.

Borde man inte agera snabbt när det kommer fram sådana här uppgifter?

– Det kommer utredas, sedan vilken tidshorisont det handlar om kan inte jag svara på, säger han.

Mikael Höglund har även sagt att han funderat på att ansluta sig till nazistiska Svenskarnas parti.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons