Brittiska regeringen varnar för högerextrem terror | Expo.se

Brittiska regeringen varnar för högerextrem terror

Publicerad 2013-03-14 11:33

English Defence League är en av de organisationer som oroar den brittiska regeringen. Foto: PFP

Hotet från extremhögern är allvarligt och påminner på många sätt om hotet från al-Qaida, det förklarade Storbritanniens säkerhetsminister James Brokenshire vid en konferens under tisdagen.

Den brittiska regeringens arbete mot extremism har under flera år dominerats av hotet från jihadistiska grupper. Men under den senaste tiden har hotbilden förändrats. I tisdags höll säkerhetsministern James Brokenshire tal vid Internationella centret för studier av radikalisering och politiskt våld vid King´s college i London. Fler brittiska medier rapporterar att Brokenshire under sitt framförande betonade att högerextremism nu behandlas i regeringens anti-terror strategi.

Enligt Brokenshire är hotet från extremhögern allvarligt. Under 2011 satt 17 personer i Storbritannien fängslade för terrorbrott av olika slag. Bland dem finns exempelvis Terence Gavan, en före detta medlem i British National Party som 2010 dömdes till elva års fängelse efter att polisen hittat 50 sprängladdningar och över 30 vapen i hans hem.

Brokenshire tog bland annat upp den antimuslimska organisationen English Defence League som han anklagade för att underblåsa etniska konflikter. Organisationen kan enligt Brokenshire fungera som en inkörsport till mer våldsam högerextremism. Samtidigt betonade Brokenshire i sitt tal att extremhögern fortfarande inte har samma utbredning och välutvecklade organisationsstrukturer som jihadistiska terrorgrupper. Men enligt Brokenshire finns det ändå likheter.

- I grunden lockar extremhögern människor som delar samma sårbarhet som de som utnyttjas i al-Qaida-inspirerad terrorism. Den närs av samma känsla av utanförskap och frågor kring identitet.

Regeringen har i och med sin uppdaterade antiterror-strategi också börjat inkludera högerextremism i sitt förebyggande arbete. Sedan tidigare bedrivs projektet Channel som ska hjälpa lokala myndigheter att förhindra att personer rekryteras till extremistorganisationer. Enligt Brokenshire har idag cirka ett av tio fall inom ramen för projektet att göra med högerextremism.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons