Islamistgrupper förbjuds i Tyskland | Expo.se

Islamistgrupper förbjuds i Tyskland

Publicerad 2013-03-14 11:42

Den tyska författningsdomstolen har förbjudit tre islamistiska salafistgrupper från att verka i landet, rapporterar Ekot.

Grupperna DawaFFM, Islamische Audios och an-Nussrah ska bland annat ha uttalat sig solidariskt om andra extremister som dömts för våld mot poliser. De har även hetsat mot andra grupper genom ”hatfull propaganda och våldsorienterad agitation” samt strävat efter att införa sharialagar, rapporterar Spiegel online.

Inrikesministern Hans-Peter Friedrich betonade att förbudet tjänar den stora majoriteten fredliga muslimer.

– De ska inte lida av konflikter som underblåses av extremister, sade han till Spiegel online.

Polisen genomförde på onsdagen flera omfattande razzior mot salafistgrupper i delstaterna Hessen och Nordrhein Westfalen. Aktionen omfattade 120 poliser. Målet ska ha varit att störa och ”slå sönder” gruppernas struktur.

Polisen grep under onsdagen också tre salafister i ett annat ärende. Männen ska ha haft långtgående planer på att döda en lokal ledare för det muslimfientliga partiet Pro Deutschland i Nordrhein Westfalen. Dödshot mot mannen började dyka upp på nätet förra våren, efter de båda grupperna drabbat samman under en våldsam demonstration. Hos de gripna hittades sprängmedel, vapen och en lista på namn över företrädare för Pro Deutschland.

Medlemsantalet i tyska salafistiska organisationer har ökat med ett tusental det senaste året. Omkring 4 500 salafister beräknas finnas i Tyskland, av vilka endast några hundra bedöms vara benägna till våld, rapporterar Ekot.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons