Lista på judar hittad hos nazist | Expo.se

Lista på judar hittad hos nazist

Publicerad 2013-03-11 11:07

Finsk polis har hittat en lista på judiska företrädare och på personer som beskrivs som "rasförrädare" hos en nazist som misstänks för en knivattack i samband med en föreläsning där en bok om extremhögern presenterades. Polisen har skickat ut brev till dem som fanns på listan.

I slutet av januari attackerade tre nazister, som pekats ut som aktivister i Finska motståndsrörelsen, en föreläsning på stadsbiblioteket i Jyväskylä i Finland där boken Ärioikeisto Suomessa (Extremhögern i Finland) presenterades. En ordningsvakt knivhöggs och ytterligare en person fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Efter attentatet greps två män, en tredje misstänkt är fortfarande på fri fot. I en av de misstänktas hem har polisen hittat en lista med ungefär 300 namn. Bland dem som står på listan är flera minderåriga.

– Han har listat en grupp judar och en grupp som han kallar rasförrädare. Finska motståndsrörelsen är en organisation som använder politiskt våld och som för en lista på sina politiska motståndare. Det är oroväckande, säger Mikael Brunila, som är en av författarna till boken Extremhögern i Finland.

Polisen har kontaktat de personer som förekom på nazistens lista.

Finska motståndsrörelsen är en gren av den Svenska motståndsrörelsen. Flera gånger har svenska aktivister deltagit på aktiviteter i Finland och organisationerna har ett tätt utbyte.

Männen som gripits efter attacken mot föreläsningen misstänks för grov misshandel och kränkning av politisk handlingsfrihet. Att lista människor med känsliga uppgifter som deras religiösa eller politiska uppfattning är ett lagbrott i Finland.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons