Muslimska kvinnor offer för hat i Storbritannien | Expo.se

Muslimska kvinnor offer för hat i Storbritannien

Publicerad 2013-03-12 14:43

Förra året registrerades 632 hatincidenter mot muslimer i Storbritannien. En majoritet av de drabbade är kvinnor. Högerextrema organisationer kopplas till attackerna.

Undersökningen bygger på en modell från ansedda Community Safety Trust, vilka mäter hatincidenter mot judar i Storbritannien sedan 30 år tillbaka. Av de 632 registrerade fallen under 2012 var 58 procent av offren kvinnor.

De flesta av incidenterna, 74 procent, skedde på nätet och vanligen i sociala medier såsom Twitter.

– Genom att belysa dessa incidenter vill vi att folk inser att islamofobi är lika vidrigt och giftigt som antisemitism och jag tror att folk inte uppfattar det som så i dag – åtminstone gör några personer inte det, säger Fiyaz Mughal, chef för Faith Matters, som genomfört undersökningen, till BBC.

Bland de fysiska angreppen var det vanligast att kvinnor i traditionella muslimska kläder, såsom slöja, attackerades. Offren var i alla åldrar, från fem till 89 år.

Faith Matters projekt bygger på en online-tjänst där offer kan anmäla attackerna. Metoden beskrivs som framgångsrik. I många fall har organisationen kunnat uppmärksamma media på incidenterna och tryckt på för att polisen ska ta brotten på större allvar.

– Vi behöver minska näthatet mot muslimer, men vi måste också skapa ett ramverk för polisen och andra institutioner för att få dem att registrera och driva fall på det här området, säger Fiyaz Mughal till BBC.

Tre fjärdedelar av förövarna är män. I 54 procent av alla fall kunde förövaren kopplas till de högerextrema och muslimfientliga organisationerna British National Party eller English Defence League (EDL). Fatih Matters undersökning har också lett till att 21 EDL-supporters gripits för incidenterna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons