Samer oroas över SD:s nya riksdagsledamot | Expo.se

Samer oroas över SD:s nya riksdagsledamot

Publicerad 2013-03-11 15:59

Olle Larsson, ordförande för Härjedalspartiet har tagit plats i riksdagen på SD:s mandat. I riksdagen kommer han att sitta i SD:s grupp trots skilda åsikter om samernas rättigheter. Foto Expo.

Olle Larsson från Härjedalspartiet har tagit plats i riksdagen. Larsson, som valdes in på Sverigedemokraternas valsedel, har gjort sig känd som en hård motståndare till samers rättigheter och vill bland lägga ner Sametinget.

Olle Larsson kommer att sitta i riksdagen i ett halvår, som ersättare för Julia Kronlid (SD) som är mammaledig. Han kommer att sitta som sverigedemokrat, trots att han inte längre är medlem i partiet.

Larsson lämnade SD i januari 2011 och startade Härjedalspartiet. Motiveringen var att han inte tyckte att man på riksnivå brydde sig om landsbygdspolitik. Lokalt har han gjort sig känd som en hård motståndare mot samers rättigheter. Han vill bland annat avskaffa begreppet urbefolkning och avveckla Sametinget. Larssons politik skiljer sig här avsevärt från SD:s fastslagna linje. SD:s kulturpolitiske talesperson Mattias Karlsson har sagt till tidningen Nuorat att ”samerna är en ursprungsbefolkning med obestridlig rätt att bevara identitet och kultur.” När Larssons åsikt om Sametingets avvecklande fördes på tal i samma intervju meddelade Karlsson att det var Olle Larssons ”enskilda åsikt som han framförde helt i strid med partilinjen.”

Larsson kommer trots det att ingå i SD:s riksdagsgrupp. Gruppen har sedan valet 2010 röstat på samma sätt vid riksdagens omröstningar. En fråga av betydelse är om Larsson kommer att hålla sig till partilinjen vid framtida omröstningar. Larsson träffade på måndagen företrädare för SD. Martin Kinnunen, pressansvarig för SD, säger att man ”är överens om att man inte är överens”.

– Vi har inte exakt samma åsikter i alla frågor, framförallt när det gäller samerna. Det har man noterat. Men det kommer inte att bli något problem. Jag tror att vi kommer att få ett bra samarbete i riksdagen. Han är inte medlem i partiet men vår förhoppning är att han ska bli medlem, säger han till Expo Idag.

Olle Larsson säger sig ha blivit väl mottagen av SD.

– Jag ser att jag har en plattform för att jobba med de frågor som berör landsbygden, säger han.

Han säger att de än så länge inte diskuterat frågorna som rör samerna.

– Det kommer efterhand. Sametinget och rennäringsfrågorna är bara en liten del av alla landsbygdsfrågor.

Gunilla Hedin (S) har suttit många år med Olle Larsson i Härjedalens kommunfullmäktige. Hon menar att Larsson bär på ett ”inneboende hat” mot samer, även om han är ”en i övrigt tolerant och trevlig person”.

– Han är mot samer ungefär som SD är mot muslimer. Det är en typ av rasism, eftersom han driver det mot folkgruppen och inte mot enskilda, säger hon.

Olle Larsson avvisar det påståendet bestämt.

– Jag har definitivt inte ett inneboende hat. Min drivkraft är att alla medborgare i det här landet ska ha lika rättigheter, och så är det inte inom det så kallade renbetesområdet.

Lars-Nila Lasko, ordförande för Verddeviessu, Samiskt center mot diskriminering och rasism, hoppas att Larsson inte får något inflytande på SD:s politik.

– Lokalt i Jämtland och Härjedalen är det många som känner sig hotade rent psykiskt av honom och hans grupp. Men jag tror inte att han kommer att vinna så stort gehör i riksdagen – han är ju bara en röst. Förhoppningsvis får han inga anhängare.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons