Splittring på SD:s krismöte om Ehn | Expo.se

Splittring på SD:s krismöte om Ehn

Publicerad 2013-03-08 11:55

På sverigedemokraternas blixtinkallade krismöte för Västra Götalandsregionsgrupp enades en majoritet om att stödja den uteslutningshotade gruppledaren Patrik Ehn och hans politiske sekreterare Daniel Rondslätt. Inflytelserika företrädare vägrar dock att skriva under det yttrande som ska skickas till partiets medlemsutskott.

– Diskussionerna var ganska livliga. Gruppen i stort ger sitt stöd till Patrik Ehn och Daniel Rondslätt. Det yttrande som gruppen lämnar in kommer att vara i positiv dager. Man har speciellt vänt sig mot att det underlaget man fått inte är tillräckligt uttömmande för att man ska kunna gå så långt att det öppnas ett personärende, säger Jimmie Stranne, regionpolitiker för Sverigedemokraterna i Västra Götaland.

Expo Idag avslöjade i tisdags att partiets gruppledare i Västra Götalandsregionen, Patrik Ehn, och hans politiske sekreterare Daniel Rondslätt riskerar uteslutning. Partiets medlemsutskott anklagar Ehn för att hysa ”ideologiskt avvikande” åsikter. Daniel Rondslätt anklagas för att ha uttalat sig ”nedsättande om andra” och väckt ”negativ medial publicitet”.

På torsdagskvällen satt regiongruppen i ett fyra timmar långt krismöte för att komma fram till yttrande om Patrik Ehn och Daniel Rondslätt. Enligt uppgifter till Expo Idag deltog tretton av sverigedemokraternas folkvalda regionpolitiker på mötet. Tolv av dessa skrev under ett yttrande som gav sitt stöd till både Ehn och Rondslätt. De kritiserar att ärendet väckts av medlemsutskottet överhuvudtaget. Jimmie Stranne var den enda på mötet som lämnade in en reservation. Han kommer att skriva ett eget yttrande. Stranne välkomnar en utredning av Patrik Ehn eftersom han anser att anklagelserna mot honom är allvarliga.

– Jag menar att Ehn är en belastning för partiet om medlemsutskottet på ett grundligt och objektivt sätt kan peka på de ideologiska avvikelser som han anklagas för. Då kan han inte fortsätta som företrädare för partiet. Vi har en nolltolerans. Men om saken är utredd eller inte det vet jag inte. Alla sådana här ideologiska avvikelser måste dock utredas för de är allvarliga, säger Stranne

Stranne tillägger att han inte själv märkt av några ideologiska avvikelser hos Ehn och att medlemsutskottet skickat ut ett bristfälligt underlag. När det gäller Daniel Rondslätt så är Stranne bestämd i sin uppfattning.

– Jag vänder mig mot hans framträdanden i fullmäktigesammanhang, som är olämpliga. Han har kanske förbättrat sig lite de senaste året men han agerar lätt i affekt och det gör det svårt att känna sig avslappnad. Det kommer att bli en del i mitt yttrande. Hans sätt att föra sig är inte värdigt en politiker, säger Stranne.

Hanna Wigh som är medlem i partistyrelsen men som också sitter i Västra Götalands regiongrupp deltog inte på mötet. Hon säger dock till Expo att hon inte kommer ställa sig bakom regionfullmäktigegruppens yttrande.

– Jag kommer inte skriva under det yttrande som formulerades igår. Det är enda jag har att säga i det här ärendet. Anledningen klargör jag enbart för partiet, säger Wigh.

Patrik Ehn och Daniel Rondslätt ska också komma med yttrande till Sverigedemokraternas medlemsutskott där anklagelserna som riktats mot dem ska bemötas. Sverigedemokraternas centralt vill inte ge några närmare kommentar om turbulensen som personärendena väckt.

– Det är partistyrelsens medlemsutskott som hanterar frågan och de uttalar sig inte om pågående ärenden . Oavsett om det är turbulens eller inte så förändras inte det faktum, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen.

Expo Idag har varit i kontakt med flera företrädare som inte velat uttala sig.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons