Ökning av antisemitiska attacker under 2012 | Expo.se

Ökning av antisemitiska attacker under 2012

Publicerad 2013-04-10 08:56

Det antisemitiska våldet ökade under 2012, skriver israeliska forskare i en rapport som släpptes på söndagen, rapporterar AP.

Rapporten ges årligen ut av forskare vid universitetet i Tel Aviv. Efter att under två år kunnat se en nedgång i antalet antisemitiska incidenter noterar forskarna nu en uppgång på 30 procent.

Under 2012 skedde 686 incidenter i 34 länder, vilket är en ökning från 2011, då 526 fall rapporterades. Det handlar om fysiskt våld mot människor och vandalism mot synagogor och kyrkogårdar. 273, eller 40 procent av attackerna var riktade mot människor.

För fyra år sedan kunde forskarna se hur Israels attacker på Gaza var kopplade till en ökning av attacker på judar i Europa. Också i årets rapport hittar forskarna ett samband med Israels krigföring, men det är betydligt svagare.

Då var kopplingen desto starkare mellan ökningen i antalet antisemitiska incidenter och de uppmärksammade dödsskjutningarna i franska Toulouse förra året, då terroristen Mohammed Merah dödade sju personer, bland annat tre judiska barn och en rabbin. I Frankrike fördubblades nästan attackerna på judar efter Merahs vansinnesdåd.

– Det här visar att viljan att skada judar är djupt rotad, oavsett vad som händer i Mellanöstern, säger Roni Stauber, chef för forskningsprojektet, till AP.

Forskarna ser också ett samband mellan förra årets antisemitiska incidenter och framväxten av högerextrema partier i Europa.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons