Centerpartist stämmer nazisttidning för förtal | Expo.se

Centerpartist stämmer nazisttidning för förtal

Publicerad 2013-04-10 11:51

En skånsk centerpartist har stämt den ansvarige utgivaren för nättidningen Realisten, organ för nazistiska Svenskarnas parti, SvP. Han menar att han utsatts för förtal och allvarlig kränkning genom en läsarkommentar.

I den aktuella läsarkommentaren från januari i år utmålas den snart 22-årige mannen som brottsling. I kommentaren beskrivs han i kränkande ordalag. Dessutom påstås att han varit medlem i Sverigedemokraterna, något som han i stämningsansökan förnekar.

”…de uppgifter som har lämnats om mig är så allvarliga att angreppet mot min ära har utgjort en allvarlig kränkning.”, skriver mannen i stämningsansökan.

Kommentarer på realisten.se förhandsmodereras och därmed är nättidningens ansvarige utgivare Sebastian Karlsson straff- och skadeståndsrättsligt ansvarig.

Centerpartisten kräver nu Karlsson på 5 000 kronor i ersättning för kränkningen samt ersättning för rättegångskostnader. Målet handläggs som yttrandefrihetsmål vid Stockholms tingsrätt.

Realisten utreds även av justitiekanslern för hets mot folkgrupp.

Expo Idag har sökt både centerpartisten och Sebastian Karlsson för en kommentar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons