Husrannsakan hos antimuslimsk partiledare

Publicerad 2013-04-16 14:54

Polisen har gjort en husrannsakan hos Skånepartiets Carl P Herslow. Foto: Expo.

Polisen har gjort en husrannsakan hos Skånespartiets Carl P Herslow. Partiledaren har polisanmälts av Erikshjälpen för upphovsrättsbrott.

Barnrättsorganisationen Erikshjälpen menar att partiledaren publicerat upphovsrättsskyddat material i en antimuslimsk bok. Texterna som handlar om könsstympning har tidigare publicerats i Erikshjälpens tidning.

– Vi har säkrat vissa beslag, det är allt jag kan säga, sa kammaråklagare Henrik Samuelsson till TT om husrannsakan på måndagen.

Erikshjälpen menar att den människosyn och retorik som Skånepartiets ledare ger uttryck strider mot organisationens värderingar. Barnrättsorganisationen kräver även att hela upplagan av Herslows bok dras tillbaka.

– Han förnekar brott å det bestämdaste, säger Herslows advokat Theodor Nordenadler till TT. Enligt Nordenadler menar Herslow att Erikshjälpen borde vara glada över att deras artiklar publicerats i hans bok.

Skånepartiet satt i Malmös kommunfullmäktige mellan 1985 och 2006. Partiet har även funnits representerat i flera andra skånska kommuner. Idag saknar partiet parlamentarisk representation men sänder fortfarande närradio.

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!