Konspirationsteorierna frodas efter Bostondåd | Expo.se

Konspirationsteorierna frodas efter Bostondåd

Publicerad 2013-04-18 14:03

Det var muslimerna! Det var bögarna! Nej, det var regeringen! Konspirationsteorierna har varit många efter måndagens bombdåd i Boston.

De två bomberna vid Boston maraton i måndags dödade tre och skadade omkring 180 personer. Polisen har i skrivande stund inte gripit någon för dådet, men säger sig ha gjort ”betydelsefulla framsteg” i utredningen, rapporterar CNN. Än så länge har ingen grupp tagit på sig skulden.

Förvirringen som uppstått i frånvaron av en misstänkt gärningsman har lämnat utrymme för allsköns konspirationsteorier och fördomar att spridas. Anklagelser har riktats åt alla håll.

Föga överraskande var det muslimer som fick ta den första smällen. Snart efter de två bomberna smällde förklarade Bostonpolisen att en 20-årig saudisk man, en åskådare som själv skadats av en av bomberna, var ”av intresse”. De utförde en husrannsakan i mannens hem och genomförde långa förhör med hans grannar, skriver The New Yorker. Hans namn spreds över sociala medier: här är den misstänkte!

Varför fångade då den saudiske mannen polisens intresse?

Enligt CBS News hade mannen brottats ner av en åskådare i kaoset som uppstod efter den första detonationen eftersom att ”han såg misstänkt ut”. Åskådaren hade sedan lämnat över mannen till polisen, som menade att han ”luktade sprängmedel” (The New Yorker frågar sig om det var så konstigt – han hade ju ändå träffats av flygande splitter).

Snart gick New York post ut och förklarade: ”Utredarna misstänker en Saudiarab för de hemska bombdåden vid Boston maraton, erfar the Post”.

Nyheten spreds snart av medier runtom världen.

Pamela Geller, en känd amerikansk muslimhatare, skrev på måndagen på sin blogg att ”fallet var avslutat”, eftersom Bostonpolisen gripit en ”jihadist”. Hon publicerade senare en uppdaterad version av blogginlägget som delvis tog tillbaka anklagelsen:

”Situationen är oklar för tillfället, men trots kören av förnekare och flera vänstermänniskor och islamska auktoritetstrogna på Twitter har inte New York Post tagit bort artikeln. Jag vill hålla er uppdaterade”.

Robert Spencer, en annan profilerad amerikansk islamofob, publicerade under onsdagen saudierns namn och menade att mannen ”har ett flertal jihadkopplingar”. Både han och Geller fortsätter att publicera material om mannen på sina respektive bloggar.

Erik Rush, en kommentator i Fox News, gick också ut på twitter snart efter dådet och skrev ”låt oss ta in fler saudier utan att säkerhetskontrollera dem. Kom igen!”. När han därefter blev tillfrågad om han skyllde dådet på muslimer, svarade han att: ”Ja, de är onda. Döda dem alla”. Rush sade senare att Twitterinläggen var skämt. De har senare raderats.

Också företrädare för den konservativa Tea Party-rörelsen har uttalat sig med säkerhet om att dådet utfördes av muslimer. ”Det är ganska säkert att attacken utfördes av en islamist”, förklarade en skribent för rörelsen i en text på hemsidan Tea Party Nation på tisdagen. Man förklarade att Bostonbomberna bara var en varning om vad som skulle bli verklighet i ett framtida ”ideologiskt krig”, som bara skulle vara möjligt att vinna om regeringen skärper si ton mot muslimer. Texten ligger fortfarande uppe på teapartynation.com

Även i Sverige har företrädare för den antimuslimska miljön uttalat sig om möjliga misstänkta. Redan innan nyheten om den saudiske mannen börjat spridas gick Ingrid Carlqvist, chefredaktör för den antimuslimska tidningen Dispatch International, ut och ”fasade” för att det rörde sig om muslimer.

Boston Maraton. Jag fasar för att det är muslimska terrorister igen. När ska detta vansinne sluta?, skrev hon på måndagskvällen.

På tisdagseftermiddagen, lokal tid, var den utpekade saudiern avskriven från ärendet. Till CNN sa en tjänsteman att mannen ”var på fel ställe vid fel tillfälle”.

Men det är inte bara muslimer som pekas ut som förövare. Alex Jones, en känd konspirationsteoretiker och radiopratare, menade att bevisen var ”överväldigande” för att den amerikanska regeringen låg bakom dådet. Bland annat ska speakern som kommenterade maratonloppet ha bett publiken att hålla sig lugn strax innan bomberna detonerade. Tidigare har dåden den 11 september och bomben i Oklahoma 1995 kallats för så kallade ”falskflagg”-operationer. Teorin saluförs även på det svenska konspirationsforumet Vaken.se.

Även homosexuella har fått sin del av konspirationer riktade mot sig., enligt Southern Poverty Law Center, en amerikansk människorättsorganisation. Flera republikanska sidor, så som Free Republic och Gateway Pundit, följde spåret att den omhändertagne saudiern utförde dådet, inte för att han var muslim, utan för att han var homosexuell. Efter att ha undersökt hans Facebooksida konstaterade man att han säkert var homo- eller bisexuell, då hans profil visade att han var intresserad av både män och kvinnor, hade semestrat i Key West (ett semestermål känt för sin pridefestival) och ”gillat” Ellen Degeneres Show på tv.

Men det slutar inte där. Westboro Baptist Church, ”förmodligen USA:s mest hatade hatgrupp”, enligt Hatewatch, menade att bomberna var Guds hämnd för att Massachusetts gjort samkönade äktenskap lagliga.

– Tack Gud för hans rättrådiga dom, sade pastor Sam Phelps-Roper i en video som publicerades på tisdagen på gruppens hemsida godhatesfags.com.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons