Mustafa-video tas bort från statlig israelisk sajt | Expo.se

Mustafa-video tas bort från statlig israelisk sajt

Publicerad 2013-04-17 14:04

Den muslimfientliga video som publicerats på det statliga israeliska nyhetsforumet CFCA har tagits bort. Sajten skriver i e-mail till Expo Idag att publiceringen var ett misstag.

Expo Idag rapporterade på tisdagen om en Youtube-video som publicerats på ”the Coordination Forum for Countering Anti-Semitism”, CFCA, ett statligt israeliskt nyhetsforum vars uppdrag är att bevaka antisemitism. Youtube-videon, som lades upp på CFCA på måndagen i anslutning till en text om turerna kring den nu avgångna partistyrelseledamoten Omar Mustafa (S), kommenterade Mustafa-affären i starkt muslimfientliga ordalag. Bland annat antyddes att Omar Mustafa vill utrota israel. Dessutom beskrevs Nalin Pekgul, före detta ordförande i Sveriges socialdemokratiska kvinnoförbund, som ”PKK-tränad självmordsbombare”.

Videon avslutades med texten: ”Om en ’svensk’ åker till Israel kan det vara för att bomba dem. Ingen kan förklara politikernas tillgivenhet för radikala muslimer eller islam. Det är ett mysterium.” Och slutligen: ” ’Svenska’ terrorister är inte svenska”.

Publiceringen fick hård kritik från den svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, som kallade videon för ”vidrig rasism och inget annat”.

– Vi fördömer det här å det starkaste. Det är oerhört grovt och primitivt och innehåller dessutom en himla massa fel. Det gör mig väldigt ledsen och arg, sa Willy Silberstein, ordförande för SKMA, till Expo Idag.

Videon publicerades först på Youtube av den anonyma användaren ”SwedishNewsReports”. Företrädare för CFCA tar nu starkt avstånd från dess innehåll. I ett e-mail till Expo Idag skriver de att det var misstag som ledde fram till videons publicering.

”De flesta av e-mailen som vi får är inte relaterade till våra syften, det vill säga att bevaka antisemitism. Därför sker då och då felaktigheter.

Samtidigt som vi arbetade på (att skriva om) händelsen mottog vi videoklippet, som av misstag antogs höra ihop med händelsen och publicerades i artikeln. Videon togs bort omedelbart efter att en läsare gjort oss uppmärksamma på förseelsen.

Tyvärr sker fel på grund av fenomenets (antisemitismens) stora spridning och den stora mängd material vi får in, och vi är väldigt ledsna för dem.

Vi hoppas att sådana brister inte sker igen.”, skriver de i e-mailet.

Bakom CFCA står bland annat den israeliska regeringen, den antirasistiska organisationen Anti Defamation League, den judiska världskongressen och universitetet i Tel Aviv.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons