Nazist misshandlade hemlös | Expo.se

Nazist misshandlade hemlös

Publicerad 2013-04-05 16:48

En spansk domstol har dömt en nazist till tio års fängelse för att ha misshandlat en hemlös man så grovt att han drabbades av hjärnblödning, rapporterar El País på nätet.

Mykhaylo Tsyku, enligt El País en nazistisk skinnskalle med kopplingar till det högerextrema partiet Alianza Nacional, dömdes på torsdagen av en delstatsdomstol i Madrid. Tre av hans vänner, som bevittnade misshandeln utan att ingripa, dömdes till dagsböter.

Misshandeln ägde rum 2009, efter att Tsyku och hans tre vänner nekats inträde till en nattklubb. Tsyku ska enligt vittnen ha stampat på den hemlöse Rafael Santamarías huvud, något som ledde till att Santamaría drabbades av en hjärnblödning och fick läggas in på sjukhus i 541 dagar. Santamaría ska nu få sammanlagt drygt 2,5 miljoner kronor i skadestånd av de dömda.

Tsykos två advokater fick under rättegången stor uppmärksamhet när de åberopade en nu avskaffad lösdriverilag från 1933, enligt vilken hemlösa och HBTQ-personer anseddes vara en fara för samhället.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons