Unik dag för världens romer | Expo.se

Unik dag för världens romer

Publicerad 2013-04-08 12:14

Den internationella Romadagen hödtidlighåller den första internationella romska kongressen som hölls i London den 8 april 1971. Då antog romerna bland annat en egen flagga.

I dag firas den internationella Romadagen över hela världen. Expo Idag ringde upp Fred Taikon, redaktör för det romska nyhetsbladet É Romani Glinda, för en intervju.

Den internationella Romadagen hödtidlighåller den första internationella romska kongressen som hölls i London den 8 april 1971, då romerna fick en egen flagga och nationalsång. I Sverige har dagen firats sedan 2010.

– Det är en unik händelse att romer manifesterar det här i dag över hela världen. Vi hoppas att det kan få folk att öppna ögonen för romer i olika länder. Det är väldigt nödvändigt för hur situationen ser ut, säger Fred Taikon, som manifesterar dagen i Tensta i dag.

romer fred taikon Fred Taikon (Foto: Expo)

Han lyfter upp romers situation i Östeuropa, och särskilt i Ungern, som särskilt allvarlig. Flera rapporter har den senaste tiden visat hur Ungerns romer kränks av landets myndigheter. Sedan valet 2010 sitter också ett öppet antiziganistiskt parti, Jobbik, i landets parlament.

– Ungern är ett främlingsfientligt land i dag. Jag tycker att det är sorgligt, särskilt då de tidigare var förhållandevis romavänliga. Nu har de vänt sig mot romer och utropat sig själva till att inte längre vara en demokrati, säger han.

Hur skulle du beskriva romers situation i Sverige i dag?

– Ja, jämfört med hur det ser ut i Östeuropa lever vi i ett himmelrike. Visst finns det brister även här, men de är inte lika stora och akuta som där nere. Då är det skillnad mot hur det såg ut förr i tiden.

Samtidigt finns det stora problem för romer även i Sverige. Fred Taikon nämner arbetsmarknaden som en stor utmaning. Sedan tre år pågår projektet ”Romané Bucá” tillsammans med kommuner och myndigheter för att få fler romer i jobb.

– Arbetsförmedlingen är en mycket viktig aktör i det här. Utan deras samverkan kommer vi ingenstans. Tidigare har deras personal inte haft förståelse för den specifika situationen som romer befinner sig i, säger Taikon.

– Vi har sett resultat. Kommunerna har börjat engagera sig och ställt upp med kunskap och information. En del har också fått jobb redan nu. Men det här är ingenting man klarar av på några år, säger han.

Firandet av Romadagen i Tensta går av stapeln kl. 17.00 på Tensta träff och bjuder på sång och musik. Statssekreterare Jasenko Salimovic invigningstalar och evenemanget är kostnadsfritt. Andra talare är Thomas Hammarberg och Hans Caldaras. Förutom i Tensta firas dagen på andra håll i landet, bland annat i Helsingborg och Luleå.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons