Åklagare utreder SD-politiker för hatbrott | Expo.se

Åklagare utreder SD-politiker för hatbrott

Publicerad 2013-05-14 18:03

Den sverigedemokratiska kommunpolitikern och nämndemannen Christer Wikström som i söndags hamnade i bråk med en kvinna utreds för hatbrott. Eftersom polisen misstänker att kvinnan förolämpats för sin etnicitet eller religion tas utredningen nu över av åklagare.

– I anmälan har jag lagt till förolämpning och i och med att man kan tro att det har med hennes etnicitet eller religion att göra så ska åklagaren leda förundersökningen, säger polisens utredningschef Mikael Lundkvist.

Det var i söndags som polis tillkallades till Hemköp i Tjärna Ängar efter att Christer Wikström som sitter i Borlänges kommunfullmäktige hamnat i bråk med en kvinna.

Deras berättelser från händelsen skiljer sig åt. Wikström menar att han blev angripen av kvinnan och att han försökte freda sig. Kvinnan uppger att Wikström dragit i hennes kläder och slagit henne på halsen och ryggen så att hon fallit.

Wikström har enligt polisen sagt att han kände sig provocerad av att kvinnan bar burka och innan handgemänget ska han sagt ”har inte du hamnat på fel sida jordklotet?”. I en intervju med Dalarnas tidning säger kvinnan att Wikström bett henne ”åka hem till sitt hemland” och sagt ”vad gör du här” och dessutom ha attackerat henne när hon stod i kassan.

Efter händelsen polisanmälde de varandra för misshandel. Mikael Lundkvist har under dagen granskat en övervakningsfilm från butiken.

– Det man ser på filmen stöder mannens version att han blev attackerad av kvinnan, säger Lundkvist.

Hör man vad som sägs?

– Det är ingen ljudupptagning, men han yttrade tidigare i butiken att han tyckte att hon befann sig på fel sida av jordklotet. Av det har hon antagligen blivit provocerad och när han ställt upp sina varor på kassan kommer hon emot honom och börjar veva och han fäktar tillbaka, säger Mikael Lundqvist.

Har Wikström erkänt att han sagt de här sakerna?

– Ja, det har han själv sagt och att det var innan tumultet i kassan.

Sverigedemokraternas gruppledare i Borlänge, Marie Edenhager, vill avvakta polisutredningen innan hon uttalar sig om Wikström.

– Vi måste avvakta processen och se vad det här leder fram till. Som jag har förstått det har det framkommit olika versioner av händelseförloppet och då är det en polisiär sak att utreda. Det omöjligt att kommentera detta i dagsläget, säger Edenhager.

Men i polisförhör har det framkommit att Wikström känt sig provocerad över att hon bar burka?

– Så har det skrivits i tidningarna. Men som jag har fått klart för mig så finns det andra synpunkter om hur det hela utvecklades och där måste en polisiär utredning visa hur verkligheten föreligger. Jag ser liksom Wikström själv gör fram emot vad den här övervakningskameran visar, säger Edenhager.

I Sverigedemokraternas kommunfullmäktige grupp i Borlänge råder det dock skilda meningar. Kommunpolitikern Ann-Katrin Löfwenhamn (SD) menar att partiet måste kalla till ett krismöte angående händelsen.

– Det är förkastligt om han gjort det här. Förhoppningsvis tar partiet ställning och medlemsutskottet gör sitt jobb. Vi bör också ta ett möte i gruppen om det här, säger Löfwenhamn.

Hennes kollega Andreas Hållberg (SD) uppger att han har fortsatt förtroende för Wikström

Även om han förolämpat en kvinna för att hon bar burka?

– Personligen tycker jag inte att det är så bra att säga så. Om hon vill vara här så får hon vara här. Jag hade hellre sett att hon inte bar burka men det är ett sätt att visa vilken religion de tillhör och de vill visa oss det. Det är så de ser på det. Jag hade inte uttryckt mig så som Wikström gjort enligt det som står i tidningen, säger Hållberg.

Kommunpolitikern Tony Jansson kräver att Wikström lämnar sina politiska uppdrag.

– Detta är absolut inte bra. Sådana här uttalanden går inte för sig någonstans. Att han ger sig på en okänd kvinna är bara att förkasta. Detta får stå för honom personligen. Jag tycker att det är att föredra att han lämnar, säger Jansson, som menar att partiet måste kalla till krismöte.

Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund har tidigare under dagen sagt till Aftonbladet att medlemsutskottet kan komma att diskutera Wikström om det stämmer att han sagt att kvinnan ”hamnat på fel sida jordklotet”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons