Högerextremist bakom Facebook-sajt | Expo.se

Annons

Högerextremist bakom Facebook-sajt

Publicerad 2013-05-24 10:58

Facebookgruppen "Vi stödjer polisen i Husby – stoppa vansinnet nu" drivs av en aktivist som i den högerextrema-miljön beskrivits som en "internetkrigare". Aktivisten har tidigare uppgett att hennes mål med sin internetaktivism är att få ut sitt budskap.

På torsdagen rapporterade tidningen Arbetaren att kvinnan som är bosatt i Västmanland ligger bakom Facebookgruppen som i skrivande stund har över 110 000 följare. På Twitter har hon skrivit:

”9000 nya medlemmar på två timmar, toppen! Större än när jag hade ’sänd kriminella invandrare hem’ ”.

Till Arbetaren uppger kvinnan att hon inte trodde att Facebookgruppen skulle växa sig så stor.

– Sedan fortsatte kravallerna så jag använde sidan för att hålla folk informerade, vilket uppskattades mycket, säger hon.

Facebookgruppen har framförallt länkat till artiklar från den högerextrema bloggen Fria Tider.

Kvinnan har tidigare varit skribent för hatsajten Exponerat och har startat flera grupper på Facebook. Bland annat driver hon gruppen ”Stoppa svenskfientligheten”.

På en högerextrem blogg berättar kvinnan själv om syftet med hennes grupper. Hon säger att hon är nationalist och att hon använder Facebook för att locka nationalister och påverka. Hon uppger att målet är att sprida ”sanningen” och få människor att reagera och agera. Hon tillägger att ”nationalister” bör använda alla sätt som kan få dem att nå ut. Facebookgrupper är en sådan väg menar hon.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons