Kraftigt brottsbelastat medborgargarde | Expo.se

Kraftigt brottsbelastat medborgargarde

Publicerad 2013-05-31 19:30

En aldrig tidigare skådad allians mellan kraftigt brottsbelastade fotbollshuliganer och nazister, det är bilden som träder fram när Expo Idag granskar "Sveriges medborgargarde" – en grupp som helgen den 24-25 maj spred skräck i Stockholms förorter.

I förra helgen rörde sig stora grupper av människor runt omkring i Stockholms förorter för att, enligt egen utsago, hjälpa polisen mot upploppsmakarna i Husby och andra förorter. De kallade sig själva för ”medborgargarden” och menade att deras roll var att skydda oskyldiga. Det har under veckan florerat flera rykten om dessa grupper och vilken agenda de egentligen hade. Vissa uppgifter har gjort gällande att det var fotbollshuliganer, andra att det var nazister. Expo Idag kan nu visa att det rör sig om en stor samling människor som hör till bägge grupperna. Deras huvudsakliga syfte: att slå ner invandrare.

Gruppernas aktiviteter samordnades via en hemlig grupp på Facebook, med fler än 800 medlemmar.

”Nu gör vi det polisen inte kan och sätter stopp för dom här jävla svinen!! Dom ska inte kunna komma hit och bränna ner vårat land!!!! En för alla, alla för en och ut med fittorna!! Och ha i åtanke vad dom får gratis i vårat samhälle utan att tillföra någonting!!”, skriver en gruppmedlem.

”Klart som fan vi vill spöa blatteungar!” skriver en annan.

”För fosterlandet!”, skriver en tredje.

Det kryllar av slagord som ”DÖD ÅT ALLA!”, ”Bränn snuten sen ohyran” och ”Hang em all”.

Expo Idag har kartlagt 13 av de mest aktiva i gruppen för att se vilka det rör sig om. Det är personer som aktivt rekryterat folk till gruppen och/eller varit aktiva i diskussioner. Resultatet är tydligt: det rör sig inte om laglydiga medborgare. Snarare det motsatta.

Samtliga av de 13 männen är dömda för brott:

- Tio är dömda för misshandel.
- Sex är dömda för vapenbrott och/eller brott mot knivlagen.
- Tre är dömda för hets mot folkgrupp.
- Två är dömda för våld mot tjänsteman.
- En är dömd för våldsamt upplopp.

Gruppen startades torsdagen den 23 maj av en 29-årig man från Stockholm. Han är dömd till fängelse för grov rattfylla och ofredande.

En av sidans administratörer, en annan 29-årig stockholmare, har bjudit in allra flest personer till gruppen, minst 166 stycken. Han har inga kända direkta kopplingar till nazistiska organisationer, men hans Facebooksida visar på rasistiska sympatier. Han har en gedigen brottsbakgrund. Bland annat är han dömd för sex fall av misshandel, av vilka två är grova, fem fall av narkotikabrott, två gånger för vapenbrott och ett fall av hets mot folkgrupp.

Av de 13 ledande gestalter som Expo Idag har kartlagt är ett flertal, minst sju stycken, medlemmar i eller har starka kopplingar till nazistiska organisationer. Bland annat märks en aktivist från Svenskarnas parti som tidigare varit medlem i Svenska motståndsrörelsen. Han har bjudit in minst två personer till gruppen, men själv skrivit i forumet att han nog ”kan få ihop 10-12 man”. Senare skriver han att det ”ser ut som vi blir 20-30 som sluter upp”. Mannen skriver senare att han var en av dem som greps av polisen i Tumba när ”gardet” var ute och ”patrullerade” på fredagskvällen.

”Hälsningar från insidan av en cell. 20 av oss fick en PL13 (omhändertagande enligt polislagen, paragraf 13, reds. anm.), men med smugglad lur kan jag hälsa att alla mår bra och kommer nästa gång”, skriver han.

Han är tidigare dömd för våldsamt upplopp, olaga hot och skadegörelse.

En ledande figur inom Svenskarnas parti i Uppland har bjudit in 16 personer till gruppen. Han skriver själv att han inte var med under kvällarna, men han har haft en samordnande funktion mellan olika grupperingar. Bland annat skriver han på fredagen:

”Och snart kommer SMR (nazistiska Svenska motståndsrörelsen, reds. anm.) med ca 30. Klockan har precis slagit 20.00 så det kommer nog vara många till inom en 30 min”.

Han är tidigare dömd för grov misshandel, vapenbrott och brott mot knivlagen.

En känd aktivist inom nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) har bjudit in minst 35 personer. Han är dömd för bland annat sex fall av misshandel.

En 19-årig man med starka kopplingar till SMR har bjudit in åtta personer till gruppen. Han är dömd för misshandel, olaga hot och hets mot folkgrupp. Enligt egna uppgifter på forumet ska han ha också ha gripits under natten till lördagen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons