Rasistisk sajt når storpublik på Facebook

Publicerad 2013-05-23 16:43

I måndags startades Facebookgruppen "Vi stödjer polisen i Husby – stoppa vansinnet nu" som fått över 90 000 följare. Sajten sprider och uppmanar till vidare spridning av högerextrem propaganda. De som påtalar rasismen hotas att kastas ut.

”Var vänlig att vårda språket, håll god ton mot varandra och ni som skriker ’rasister’ i vartannat inlägg - vänligen försvinn härifrån eller så blir ni blockerade - ni förstör Sverige.” skriver sajten i sin presentation.

Sajten startade i måndags och har redan fått över 90 000 följare. Vem eller vilka som ligger bakom gruppen är okänt. Men dess administratör sprider frekvent länkar som går till den främlingsfientliga sajten Fria Tider. Till Nyheter 24 förnekar dock Facebookgruppens administratör att gruppen ska vara kopplad till Fria Tider.

Men på Facebookgruppen uppmanas följare att sprida länkar till Fria Tider på det sociala mediet Twitter.

Gruppen har också integrerats på sajten Fria Tider. Länken har dock under dagen plockats bort.

I en av artiklarna på Fria Tider som Facebookgruppen länkar till påstås att upploppen i Husby beror på att invandrare av ”överheten” fått höra att de är viktigare än svenskar. Nazistmarschen i Salem beskrivs enbart som en ”protest mot svenskfientligheten”.

Facebookgruppens administratör skriver om artikeln:

”En mycket tänkvärd krönika som handlar om överhetens hjärntvätt och vilka signaler de ger.”

De som har kommenterat att Fria Tider är en rasistisk sajt betecknas som ”troll” av gruppens administratör .

”Uppskattar om alla ”troll” slutar att engagera sig i varifrån länken kommer så att vi kan fokusera på det viktiga istället, tack!”, står det i en statusuppdatering.

I gruppen skriver en anonym administratör att denne inte är rasist eller främlingsfientlighet.

”Självklart är jag Sverigevänlig, hur kan man inte vara det? Syftet med sidan är INTE att locka väljare”, står det.

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!