Risk för ytterligare en tom SD-stol i Värmland | Expo.se

Risk för ytterligare en tom SD-stol i Värmland

Publicerad 2013-05-14 16:27

Sverigedemokraten Amanda Andersson hann delta på två möten i Kils kommunfullmäktige innan hon flyttade i slutet av förra året. Sedan dess har hennes stol stått tom.

Tomma stolar och vildar

  • I Värmland står redan två SD-stolar tomma, i Säffle och i Arvika. Därtill har partiet förlorat fyra stolar i länet då företrädare blivit politiska vildar, en i Arvika, två i Torsby, och en i Forshaga.

Enligt kommunallagen upphör en fullmäktigeledamots uppdrag så fort han eller hon flyttar från kommunen. Ledamoten förväntas då avsäga sig sin plats, så att stolen kan fyllas av någon annan.

Sverigedemokraten Amanda Andersson är sedan den 28 december folkbokförd i Fagersta, men hon har ändå inte avsagt sig platsen i Kil.

– Hon är inte längre valbar och uppdraget har egentligen upphört. Vi ska skicka ut information till henne där vi uppmanar henne att agera, säger Cecilia Hurtig, administrativ chef i Kils kommun.

Andersson ersatte Sandra Bergman i början av förra året sedan också hon flyttat från kommunen. Därefter deltog hon på två fullmäktigemöten, den 24 maj och den 20 juni. Sedan dess har ingen representant från SD suttit med på fullmäktiges möten.

Runar Filper, distriktsordförande i Värmlands län, säger till Expo Idag att han inte vet vem som kommer att ersätta Andersson. Risken är att stolen kommer att förbli tom, precis som i två andra fall i Värmland.

Amanda Andersson är ordförande för SDU i Västmanland. Hon har inte gått att nå för en kommentar.

Expo Idag berättade i går om SD-politikern Ida Martinsson, som flyttat från Karlstad. Till skillnad från Andersson avsade hon sig platsen i fullmäktige när hon flyttade.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons