Ungerska kyrkor markerar mot antisemitism | Expo.se

Annons

Ungerska kyrkor markerar mot antisemitism

Publicerad 2013-05-15 11:29

Tre män som skrek Sieg heil och gjorde Hitlerhälsning mot besökare till den judiska världskongressens möte i Budapest förra veckan har dömts. Mot kongressen hölls antisemitiska protester, vilket nu fördöms av flera kyrkosamfund.

I början av maj höll Den judiska världskongressen möten i Budapest där den ökande antisemitismen i Europa och Ungern lyftes fram. Lorant Hegedüs Jr, kalvinistisk präst i Ungerns reformerta kyrka och som är medlem i det antiromska och antisemitiska partiet Jobbik anordnade en protestdemonstration.

Demonstrationen kan kosta Lorant Hegedüs Jr sin prästtitel. Ungerska kyrkor arbetar med det judiska samfundet för att motverka provokationer mot judar och romer och Ungerns Reformerta kyrka har inlett en process för att avkraga Hegedüs Jr.

”Detta är enbart en provokation och har ingenting med evangeliet att göra”, säger den tillförordnade Biskopen Gusztav Bolcskei om Hegedüs Jr aktiviteter till Reuters.

Ungerns judiska samfund som består av mellan 80 000 och 100 000 personer välkomnar kyrkans initiativ.

”Jag tror att Hegedüs Jr kommer att sparkas”, säger Peter Feldmejer, ordförande för det judiska samfundet.

Religionen har efter fyra årtionden av kommunistiskt styre tagit sig en större plats i ungersk politik. Regeringspartiet Fidesz lyfter fram landets kristna rötter medan Jobbik propagerar mot judar.

Antisemitismen har djupa rötter i Ungern som införde antijudiska lagar 1920. Omkring en halvmiljon ungerska judar mördades under Förintelsen utan att möta någon direkt opposition från kyrkan.

Blandningen av nationalism och antisemitism har varit ett problem för den reformerta kyrkan som har framhävt nationalismen i relation till den katolska kyrkan.

Den reformerta kyrkans nationella ledarskap har upprepade gånger fördömt antisemitism, men misslyckades att utesluta Hegedüs Jr för tio år sedan. Då var hans far biskop i Budapest.

Den katolska kyrkan i Ungern får beröm av Peter Feldmejer för att ärkebiskopen och kardinalen Peter Erdo öppet gett stöd åt det judiska samfundet. 2012 deltog han på en manifestation för att hedra Förintelsens offer.

”Det judiska samfundet kände tidigare en fientlighet från delar av det katolska prästerskapet”, säger Feldmejer till Reuters.

I samband med den Judiska världskongressen greps och dömdes även tre män för att ropat antisemitiska slagord, Sieg Heil och gjort Hitlerhälsningar mot besökare i en synagoga. Två av männen dömdes till villkorligt fängelse i två år. Den tredje mannen avtjänade redan en vilkorlig dom och dömdes till tre års fängelse. Han har överklagat domen, rapporterar Associated press.

Ungerns premiärminister Viktor Orban försäkrade på den judiska världskongressen, att hans regering har en nolltolerans mot antisemitism. Han sa att judehatet ökat i både Europa och Ungern och förklarade det delvis med den ekonomiska krisen.

Orbans tal mötte dock kritik eftersom Orban inte tydligt markerade mot Jobbik som är Ungerns tredje största parti. Trots att ordföranden för den Judiska världskongressen Ronald Lauder i sitt tal uppmanat honom att göra det.

”Om Orban skulle gå hårt ut mot Jobbik finns en oro att hans parti skulle misslyckas att attrahera Jobbiks väljare”, säger Robin Shephard som författat en rapport om nazistiska partier i Europa till Den judiska världskongressen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons