Utställning om romer vandaliserad | Expo.se

Utställning om romer vandaliserad

Publicerad 2013-05-16 16:02

Utställningen "Romska röster" i Uppsala har utsatts för två fall av vandalisering. Bland annat har någon klottrat "tjuv" över flera av bilderna, en vanlig antiziganistisk stereotyp. (Foto: Robin Folkö/Expo)

En utställning om romer i centrala Uppsala utsattes natten till onsdag för rasistisk vandalism. Bland annat hade förövaren klottrat ”tjuv” över flera av bilderna, en tydlig antiziganistisk stereotyp.

Sedan i onsdags pågår utställningen ”Romska röster” på Svartbäcksgatan i centrala Uppsala. Utställningen av Upplandsmuseet består av 14 porträtt signerade fotografen Anders Ryman och är tänkt att berätta om romernas situation i Uppsala och Uppland.

Men bilderna hann bara stå i några dagar innan en av dem utsattes för vandalism. I helgen, förmodligen natten till söndagen, hade någon varit där och förstört ett av porträtten. Ansiktet på en kvinna i traditionell romsk klädsel hade i stort sett ristats bort.

- Man hade använt ett riktigt vasst föremål, förmodligen en kniv. Just den bilden har vi fått byta ut, säger Håkan Liby, som är länsmuseichef.

Natten till onsdagen hände det igen. Nu hade någon varit framme med en spritpenna för att klottra på flera av porträtten.

- De hade skrivit olika rasistiska ord. Bland annat stod det ”tjuv” rakt över bilderna, säger Liby.

En vanlig antiziganistisk stereotyp är att alla romer beskrivs som kriminella och tjuvar.

Håkan Liby säger att museet varit förberedda på att någonting liknande skulle hända efter att museet under en tidigare utställning om nazism i Uppland fick ta emot hot.

- Sakta har vi byggt upp en mental förberedelse för att någonting sådant här ska hända. Men hela idén med den här typen av utställning är ju att den ska stå i det offentliga rummet. Då får man också räkna med att saker kan hända. Men vi viker oss inte. Så länge ekonomin tillåter kommer vi att fortsätta, säger han.

Båda händelserna är polisanmälda. Håkan Liby säger att museet planerar att föra en dialog med polisen om bevakning nattetid.

Utställningen på Svartbäcksgatan pågår fram till den 26 maj, då den flyttar till Tierp, en kommun som varit fokus för de många bärplockare av romsk etnicitet som rest dit i hopp om en försörjning. Den stora inflyttningen har på sina håll mött motstånd från lokalbefolkningen. Ett av porträtten föreställer också en bärplockande man.

- Från kommunens sida har vi blivit varnade att det kan hända saker. Vi har ju ingen möjlighet till dygnet runt-bevakning, men är det någonstans vi vill göra det här är det ju där de haft den här problematiken, säger Håkan Liby.

Gör ni det här som en provokation?

- Absolut inte. För oss är det en självklarhet att uppmärksamma de olika etniska minoriteterna. Jag tycker att vi som museum har ett ansvar att ta upp de här frågorna, säger Håkan Liby


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons