Antifascist mördad i Paris | Expo.se

Antifascist mördad i Paris

Publicerad 2013-06-07 11:16

På öppen gata i Paris misshandlade högerextremister den 18-åriga antifascisten Clément Méric så allvarligt i onsdags att han senare avled. Efter mordet har tusentals samlats på flera platser runt om i Frankrike för att visa sin avsky.

I många franska städer har demonstrationer hållits för att hedra Clément Méric. Fler manifestationer planeras. Fördömanden har även strömmat in från alla politiska läger.

”Jag har gett stränga instruktioner så att gärningsmännen till denna avskyvärda handling kan gripas så snabbt som bara är möjligt”, sade Frankrikes president Francois Hollande på torsdagen.

Senare på kvällen meddelade inrikesministern Manuel Vallis att sju personer gripits, en av dem ska vara den som misstänks för att ha gett Méric det dödande slaget. Han sa även att Frankrike ska ”utrota den form av våld som bär fascismens stämpel”.

”Fascistisk terror har mördat i centrala Paris”, skrev vänsterpartiet Parti de gauche i ett uttalande. Partiet har även pekat ut den högerextrema grupperingen Les Jeunesses nationalistes révolutionnaires ,JNR, som ansvariga för dådet.

JNR:s ledare Serge Ayoub har förnekat att hans grupp ligger bakom mordet.

Det högerextrema partiet Front Nationals partiledare Marine Le Pen har tagit avstånd från mordet och bedyrade att JNR inte har några kopplingar till hennes parti.

Vittnesuppgifter och polisen har förklarat att Clément Méric tillsammans med en grupp vänsteraktivister på onsdagskvällen handlat kläder. I en butik mötte de en högerextremist och en hätsk diskussion ska ha uppstått. När Mérics grupp lämnade butiken ska högerextremisten ha kallat in ”förstärkning”, rapporterar The Local.

Enligt den initiala polisrapporten dödades Méric av en man med knogjärn. Mérics avled på torsdagen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons