Förnekade gaskammare i Auschwitz – får stöd | Expo.se

Förnekade gaskammare i Auschwitz – får stöd

Publicerad 2013-06-13 15:48

Svenska Freds lokalförening i Tyresö ger Åke Sandin, som förnekat gaskammare i Auschwitz, sitt stöd. Tidigare har moderorganisationen riktat skarp kritik mot Sandin och krävt att Tyresö-avdelningen hanterar situationen.

– Han är inte antisemit och inte förintelseförnekare, säger Sylvia Ljungdahl, ordförande för lokalföreningen i Tyresö Ulands och Fredsförening (TUFF).

I tisdags höll TUFF, som är medlemmar i Svenska Freds, ett styrelsemöte där styrelseledamoten Åke Sandin diskuterades. Sandin har uppmärksammats för att han på sin blogg förnekat att det existerade gaskammare i koncentrationslägret Auschwitz. Han har även i TUFF:s radiosändningar försvarat och spridigt kända förintelseförnekares påståenden.

I maj tog Svenska Freds ordförande Anna Ek i ett pressmeddelande avstånd från Sandins historieförfalskning. Till Expo Idag sa hon på tisdagen att lokalavdelningen måste hantera situationen.

– Vill lokalföreningen ha det som de har det nu så måste vi se över hur vi agerar som nästa steg. Det här är en situation som är oacceptabel.

TUFF delar dock inte Svenska Freds kritik.

– De styrelsemedlemmar som var på mötet var eniga. Kritiken från Svenska Freds får stå för dem, säger Sylvia Ljungdahl.

Ställer ni er bakom Sandins påstående om att det inte funnits gaskammare i Auschwitz?

– Men, alltså vi vet att han inte är förintelseförnekare och att han inte är antisemit,

Är de påståendena han framfört antisemitiska?

– TUFF:s styrelse anser att han inte är antisemit och att han inte är förintelseförnekare.

Tyresöradion, den lokalradioförening där Åke Sandin sänder Radio TUFF, har inte heller de några planer på att agera mot Sandin. Radions ordförande Anders Linder ser inga problem med Sandins involvering i föreningen. En förening där Sandin, utöver styrelsen, är den enda synliga medarbetaren. Det finns även en länk från Tyresöradions hemsida till Åke Sandins blogg där antisemitism har sprids.

– Mig veterligen finns det inte några programinslag på Tyresöradion som faller utanför det regler som Myndigheten för radio och tv ställer på verksamheten, skriver han i ett mejl till Expo Idag.

Expo Idag har sökt Svenska Freds ordförande Anna Ek för en kommentar.

Läs mer: Rumsren förintelseförneklelse


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons