Fortsatt oroligt i Storbritannien efter mord | Expo.se

Fortsatt oroligt i Storbritannien efter mord

Publicerad 2013-06-03 14:41

Högerextrema grupper fortsätter att utnyttja mordet på soldaten Lee Rigby för egna syften. I helgen marscherade English Defence League och British National Party, BNP, på flera platser runtomkring i Storbritannien. Men BNP fick oväntat motstånd i London.

Lee Rigby höggs till döds i en bestialisk attack utanför en militärförläggning i Londonförorten Woolwich i slutet av förra månaden. Två män har anhållits för mordet, som polisen rubricerar som en islamisk terrorattack.

Trots att Lee Rigbys familj och polisen manat till lugn fortsätter oroligheterna runt omkring i landet. På lördagen greps minst 58 personer av Londonpolisen när motdemonstranter drabbade samman med aktivister från British National Party, BNP.

De flesta av de gripna var motdemonstranter från det antirasistiska initiativet United against fascism, UAF, som försökte hindra BNP från att gå den planerade marschvägen. Trots alla gripanden kallade företrädare från UAF aktionen för ”en stor seger”.

– Fascistkräk bort från våra gator!, skanderade demonstranterna.

– Mina föräldrar stred mot fascismen i kriget och vi ska inte tillåta att det här händer i vårt land. De ska inte få kapa den hemska attacken för sina egna syften. Det är avskyvärt, sade en motdemonstrant till the Telegraph.

Minst en BNP-medlem skadades i tumultet som uppstod när grupperna möttes.

Det kraftigt försvagade BNP har försökt att använda mordet på Lee Rigby för att väcka liv i den egna rörelsen, men denna ambition kom på skam under lördagens marsch. Partiet lyckades enbart samla 150 personer medan motdemonstranterna var dubbelt så många.

Det var emellertid en helt annan rörelse som stal uppmärksamheten i London på lördagen. Omkring 2 000 djurrättsaktivister hade samtidigt samlats på Londons gator för att protestera mot skyddsjakten på grävlingar, som har blivit en stor fråga i Storbritannien. Klädda från topp till tå i svart och vitt och med grävlingshuvuden i fejkpäls sågs aktivisterna jaga nationalisterna genom Londons gator, rapporterar flera brittiska medier.

Aktivisterna skanderade:

– Krossa skyddsjakten! Krossa BNP!

BNP:s demonstration var bara en av flera högerextrema protester under helgen. Den antimuslimska organisationen English Defence League marscherade bland annat i städer som Luton, Leeds och Manchester. Demonstrationerna ska ha gått förhållandevis lugnt till.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons